Večina se je hitro vrnila v karavano, medtem ko se je Armstrong kar nekaj časa zadržal ob reševalnem vozilu; pozneje je sicer ulovil glavnino, a je po 20 kilometrih etape odstopil.

Armstrong je utrpel poškodbo levega komolca. Čeprav je najprej kazalo na najhujše, je pregled z rentgenom v bolnišnici pokazal, da si kolesar ni zlomil kosti. Odnesel jo je s praskami in šivi, udarec je dobil ob očesu. Oskrbelo ga je že zdravstveno osebje v moštvenem avtobusu. Kolesar je dobil osem šivov pod levim očesom. "Poskusil sem vse, da bi nadaljeval s tekmo, vendar ni šlo, zaradi otečenega očesa sem imel težave z gledanjem, zaradi bolečin v komolcu pa sem z veliko muko držal krmilo kolesa. Vzel si bom nekaj dni za okrevanje in se skušal čim prej vrniti na kolo," je po ponesrečenem nastopu dejal Armstrong. Sedemkratni zmagovalec dirke po Franciji pa ima še druge težave. Floyd Landis, ki se je skesal in priznal jemanje prepovedanih poživil, je rojaka obtožil zlorabe dopinga, kar pa je Armstrong odločno zanikal.

Zaradi posledic padca sta odstopila tudi Stuart O'Grady in Heinrich Haussler.

Na cilju 195,5 km dolge etape od Visalie do Bakersfielda je največ moči ohranil 20-letni Slovak Sagan, ki je premagal Američana Michaela Rogersa (HTC-Columbia) in pred peto etapo vodilnega kolesarja Davida Zabriskieja (Garmin-Transitions). Čeprav si delita isti čas, je rumeno majico vodilnega kolesarja oblekel Avstralec Rogers, ki ima boljši izkupiček od Američana, zmagovalca tretje etape.

Brajkovič tudi po peti etapi ostaja v igri za skupno zmago na dirki, ki se bo končala v nedeljo. Na sedmem mestu v skupni razvrstitvi za vodilnim dvojcem zaostaja 31 sekund. Brajkovičev moštveni kolega Američan Levi Leipheimer, ki je na tej dirki že trikrat zmagal, na tretjem mestu skupno zaostaja deset sekund.