Zavetrje "generalov" je še najbolje izkoristil njihov rojak Filippo Pozzato (Katjuša) in tako končno rešil italijansko čast, ki do včeraj niso mogli zmagati. Zanje posebno hud negativni rekord, ki so ga doslej zabeležili pred 21 leti v šesti etapi. Šminker Pozzato, junak ljubljanske etape Po Sloveniji 2002, je imel precej sreče proti Francozu Voecklerju, vsaj toliko kot pred osmimi leti proti Deanu Podgorniku.

Deset izgubljenih sekund je daleč najbolj jezilo predvsem svetovnega prvaka Cadela Evansa. Kako se je še na cesti prerival in ravsal z dvema kolesarjema, je redko videno. Po drugi strani se Evansov mladi rojak Richie Porte še naprej smeji v rožnati majici. Z njim je povezana anekdota, kako je postal "Riba", kot ima vzdevek v ekipi Saxo. Med zimskim taborom so se skušali tudi v podvodnem plavanju, a jih je kmalu zajela panika, ker Richia ni bilo od nikoder. Ko je pri 72 metrih pokukal iz vode, kar niso mogli verjeti sposobnostim bivšega triatlonca.

"V Astani kljub izgubi rožnate majice nismo ničesar izgubili, saj tu nismo, da zmagamo Giro. Ekipa Liquigas ga je izgubila," je Gorazd Štangelj glede 11. etape ošvrknil taktiko njegove lanske ekipe z Bassom in Nibalijem. Zanimivo, da se akterji oziroma opazovalci ne obregnejo na očitno dvojno tombolo, ki so jo igrali pri Liquigasu. Med ubežniki so imeli 23-letnega Rečana Roberta Kišerlovskega. "Kiš", kot je dobil ime v času kaljenja pri Milanu Erženu v Adrii Mobilu, je sedaj celo tretji, manj kot dve minuti za Portem.

"On lahko tudi zmaga na Giru! Celo v primeru, da bo vsako gorsko 'kasiral' dve minuti, bo z mnogimi predfavoriti zelo blizu. To sem mu tudi povedal takoj po etapi. No, če bo med deset, bo zanj odlično. Skoraj tako dobro kot bo tretje mesto Simona Špilaka na Touru. Pa toliko je bilo 'pametnih', ki so govorili, da iz Kiša ne bo nič," je v šali komentiral Milan Eržen.