Moštvo, ki se je znova zbralo v zdaj že "odbojkarski bazi" - športnem centru Draš pod Pohorjem v Mariboru, zadnje dni opravlja še zaključne priprave na turnir, ki bo od petka do nedelje potekal v mariborski dvorani Tabor. Varovanci selektorja Veselina Vukovića, ta je vodenje reprezentance prevzel marca, so se pred tem mudili v Turčiji in na Slovaškem. Tokrat v dvorano Tabor prihajajo Madžari, Izraelci in Španci.

"Rečem lahko, da so prvi favoriti vsekakor Španci, ki so zelo uveljavljeno moštvo, vsi njihovi reprezentanti si kruh služijo v priznanih evropskih klubih, so evropski prvaki, ki letos igrajo tudi na svetovnem prvenstvu. A ne prehitevajmo dogodkov. Menim, da je vsaka ekipa spoštovanja vredna in da se moramo mi osredotočiti na vsako tekmo posebej. Napačno bi bilo, če bi še pred prvo tekmo z Madžari razmišljali o močnih Špancih, s katerimi se bomo merili v nedeljo. Vsak od nasprotnikov, to ponavljam še enkrat, si zasluži spoštovanje," je dejal črnogorski strateg, ki je za kapetana postavil Tineta Urnauta.

"Ne vem, zakaj bi preizkušali novosti, zakaj bi eksperimentirali. Tine je bil že v prejšnji generaciji ekipe kapetan in na tem mestu se je dobro znašel. Menim, da je pravi vodja in zato logičen izbor za kapetana. Igralci sicer na treningih kažejo svoj maksimum, kakovost igre je visoka, upam, da dovolj visoka, da bi nam pred drugim turnirjem v Izraelu omogočila dobro izhodišče," je dejal Vuković, ki v Mariboru preizkuša še taktične zamisli in z odbojkarji pili tehniko.

Igralci, trenutno ima nekaj zdravstvenih težav, gre za domnevno poškodbo gležnja, le Vid Jakopin, ki bo danes v mariborski bolnišnici opravil slikanje, nato pa bo selektor videl, ali ga lahko uvrsti v ekipo, so dobro razpoloženi. Drugih zdravstvenih težav ni, vsi pa pred pričetkom kvalifikacijskega turnirja stavijo na dobro vzdušje v moštvu.

"Delamo po zastavljenem programu, vzdušje v ekipi pa je odlično, pozitivno. Če bomo tako delali tudi v prihodnje, bo to zelo dobra popotnica za uresničitev zastavljenih ciljev," je bil kratek kapetan Urnaut, lepo pa ga je dopolnil tudi najstarejši v moštvu in najbolj izkušen v ekipi, saj je sodeloval že na treh evropskih prvenstvih, Sebastijan Škorc: "Vsi smo ekipa, vsi smo tu zaradi enega cilja, ni mlajših in starejših. Želimo pokazati dobre igre, razumemo se odlično, vzdušje je takšno, kot mora biti za dosego želenega cilja."

"Navezal bi se na predhodnike, glede vzdušja, pogojev. Smo na vrhunski ravni, noben od igralcev ne more imeti izgovora, da nam je kaj manjkalo. Mislim, da je zdaj na nas, da se dokažemo in da se uvrstimo na EP brez dodatnih kvalifikacij," pa je ob koncu novinarske konference še dejal Dejan Vinčič.

Slovenska izbrana vrsta se bo v petek na prvi tekmi ob 19. uri pomerila z Madžarsko, dan kasneje ob isti uri sledi dvoboj z Izraelci, v nedeljo ob 17. uri pa bo Slovenija igrala še s Španijo.