Preobrat je visel v zraku. Štangelj je že vnaprej napovedal, da rožnate majice ne bodo branili za vsako ceno, predvsem glede na etape, ki še prihajajo. Včeraj je Astana ostala še brez dveh mož in kontrolirati vso karavano kar 262 kilometrov, bi bil samomor še za ostale. Hkrati je bilo v karavani že preveč ekip, katerih kapetani so v dosedanjih etapah ostali daleč zadaj za debele minute.

Že po 20 kilometrih se je odpeljalo kar 56 kolesarjev, kar je neverjetno velika in že sama po sebi nevarna skupina ubežnikov. Pakt ekip Sky, Cervelo, Caisse d' Epargne in Saxo, ki je imela med ubežniki nosilca bele majice za najboljšega mladega kolesarja, Avstralca Richiea Porta, je uspel v popolnosti. Šele, ko so si ubežniki privozili kar 17 minut naskoka, je bilo kockanja s taktiko konec. Astana je iz ubežne skupine odpoklicala Gorazda Štanglja in Španca Jufra, da sta nato pomagala loviti ubežnike. V zadnjih 50 kilometrih so bili tudi gospodje favoriti Evans, Basso, Nibali, Garzelli, Scarponi, Cunego in Karpets sila enotni in so se sami zapeljali na čelo v lov kot pomočniki, da so zmanjšali razliko na 13 minut.

"Giro še ni končan. Naredil sem najboljše, kar sem lahko v rožnatem. To je bil slab dan za mojo ekipo, bomo videli, kaj se bo zgodilo. Čaka nas še deset težkih dni," je skozi zobe stežka potisnil besede Aleksander Vinokurov (53. mesto, zaostanek 12 minut in 45 sekund). O brutalnosti pove tudi podatek, da je več kot pol karavane za zmagovalcem etape Petrovom zaostalo več kot 36 minut.

Prvi junak dneva je bil Rus Jevgenij Petrov (Katjuša). V Sloveniji znan kot zmagovalec kraljevske etape v Ajdovščini in na koncu dirke Po Sloveniji 2002. Od 2003 naprej sploh ni zmagal na nobeni dirki, bil je le večni vodonosec. Še bolj nepopisan list je 25-letni Richie Porte. Kolesar s Tasmanije je bil v mladinski dobi triatlonec, šele v tej sezoni je iz amaterske italijanske ekipe prestopil v Saxo in senzacionalno zmagal prolog na Romandiji. Po postavi je tipični hribolazec - suh.