Po zmagi na najdaljši etapi je Petrov sijal od zadovoljstva. "Le zaradi solidarnosti vseh kolesarjev v ekipi smo prišli do tega velikega uspeha. Zelo, zelo sem vesel! Zmagal sem," je dejal Rus, potem ko je prečkal ciljno črto v italijanskem mestecu L'Aquili, ki ga je pred dobrim letom dni prizadel uničujoč potres.

Dež in veter pa sta po današnji etapi dirke vse obrnila na glavo. Vodstvo v skupni razvrstitvi in roza majico vodilnega je iz rok Kazahstanca Aleksandra Vinokurova (Astana) prevzel Porte, ki je pred današnjo etapo za Vinokurovom zaostajal le dobri dve minuti. Že v 20. kilometru je prišlo do pobega skupine 56 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Porte, 25-letni nekdanji plavalec in triatlonec.

Ti so si okoli 130 kilometrov do cilja nabrali že 18 minut prednosti pred glavnino z rožnato majico. Prednost skupine ubežnikov, v kateri je bilo 50 kilometrov do cilja še 45 kolesarjev, je znašala 13 minut. Ti so skupaj sodelovali do kakšnih osem kilometrov do cilja, ko se je začel boj na etapno zmago.

Nekaj manj kot dva kilometra pred ciljno črto je iz igre izpadel Belgijec Jan Bakelandts, ko je v desnem zavoju pristal na tleh. Še vedno je vodil Nemec Linus Gerdemann, a ga je manj kot kilometer do cilja ulovil Petrov in prišel do zmage. Drugi je bil Cataldo, tretji pa Španec Carlos Sastre.

Skupina z rožnato majico je zaostala slabih 13 minut, kar je pomenilo precejšnje rošade pri vrhu. Največ škode so utrpeli Vinokurov, ki je ciljno črto prečkal s slabimi 13 minutami zaostanka, 48 kilometrov do cilja pa mu je počila zračnica, in drugi favoriti Avstralec Cadel Evans ter Italijana Ivan Basso in Vincenzo Nibali.

Vinokurov po prihodu v cilj od izčrpanosti skoraj ni mogel govoriti, a je vseeno odločeno dejal: "Gira še ni konec. Danes sem dal vse od sebe, a imeli smo pač slab dan. Nosil sem majico vsaj nekaj dni. Zdaj je še deset dni do konca in videli bomo, kaj lahko storimo."

Edini slovenski kolesar na dirki Gorazd Štangelj (Astana) je bil danes 80. (+ 36:11), skupno pa je na 98. mestu.

Četrtkova 12. etapa bo od dolga 206 km od Sant Angela do Porto Recanatija.