Po besedah Pahorja skuša vlada v izredno zaostrenih mednarodnih gospodarskih razmerah z reformno politiko izboljšati konkurenčnost slovenskega gospodarstva in zagotoviti visoko stopnjo socialne povezanosti. "Te reforme niso lahke in razumem dvome, pomisleke in proteste zoper njih. Vlada se trudi drugačna stališča kolikor je mogoče upoštevati in najti razumne in napredne kompromise," je prepričan premier.

Pot za izhod iz krize bo po besedah Pahorja še dolga in zahtevna. "Potrebno bo veliko modrosti, potrpežljivosti, a tudi odločnosti. Nasilje in vandalizem pa na koncu konca ogrožata nas vse, zato ju moramo, ne glede na različna stališča, ali prav zaradi njih, skupaj tudi odločno zavrniti in obsoditi," je prepričan.

"Od začetka mandata vlade, ki jo vodim, je bil, je in bo socialni dialog, tudi z dijaki in študenti način iskanja razumnih in naprednih kompromisov slovenske reformne politike," pravi Pahor.

"Bolj kot je bilo to običajno doslej, sem se skupaj s pristojnimi ministri trudil razumeti in upoštevati pričakovanje in interese dijakov in študentov. Ne spomnim se, da bi kdaj odklonil zahtevo ali vabilo za dialog s strani mladih, večkrat pa sem dal za tak pogovor pobudo tudi sam," je v pisni izjavi, ki so jo posredovali iz kabineta predsednika vlade, poudaril Pahor.

"Prav v nedavnih pogajanjih smo dosegli dogovor, da odložimo sprejem predloga zakona o malem delu na vladi, še enkrat preučimo predlagana dopolnila študentske organizacije, hkrati pa je vladna stran dala pobudo, da v tem času pripravimo nacionalno konferenco o vseh pomembnih težavah mladih šolajočih se ljudi," je še pojasnil.