V društvu Sommelier Slovenije, ki predstavlja Slovenijo v Mednarodnem sommelierskem združenju (ASI), so s sinočnjo podelitvijo diplom zaključili že 18. tečaj prve stopnje. Od leta 1993 do danes je osnovni tečaj uspešno zaključilo kar 634 sommelierjev. Na treh tečajih druge stopnje je bilo uspešnih 85 kandidatov, lani pa jih je prvih 27 zaključilo tudi tretjo stopnjo.

Po letošnjem prvem strokovnem izobraževanju, ki je trajalo skoraj tri mesece (82 ur) in je programsko usklajeno z zahtevami svetovnega združenja ASI, so se tečajniki morali izkazati na zahtevnem pisnem preverjanju znanja, ki je vključeval tudi pisni degustaciji dveh vin ter praktičnem delu izpita, kjer so potrdili degustacijsko znanje ter pokazali veščine strežbe. Ivan Peršolja, predsednik Društva Sommelier Slovenije in Davorin Škarabot, podpredsednik društva, ki sta organizirala tečaj, sta izrazila zadovoljstvo nad udeležbo in zavzetostjo lepega števila mladih kandidatov iz okolice Nove Gorice, Brd, Vipavske doline, Krasa, Slovenske Istre, Ljubljane in tudi Štajerske. Poleg gostincev so to ljudje zelo različnih poklicev, s skupnim ciljem pridobiti čim več znanja o vinogradništvu in vinarstvu, poznavanja predvsem slovenskih in nekaterih tujih vin ter veščin strežbe vin, pa tudi znanja o pripravi in strežbi ostalih pijač.

Prvi tečaj je sicer namenjen vsem, ki si želijo znanj o različnih področjih povezanih s kulturo vina. Različne strokovne teme nadgrajujejo predavanja o primernem obnašanju in odnosu do gostov, kot posebnost tečaja pa velja omeniti možnost spoznavanja vloge, ki jo ima vino v slovenski zgodovini in kulturi na sploh. V Društvu Sommelier Slovenije ugotavljajo, da se vinska kultura v Sloveniji zaznavno dviga, s tem pa se uresničujejo dolgoročni cilji in vsa dosedanja prizadevanja društva.

Večer se je pričel s prijetnim druženjem na panoramski terasi Hitove restavracije Mark, ki jo vodi Alen Šraj, sicer tudi sommelier tretje stopnje. Za aperitiv so postregli peneča vina in grižljaje različnih morskih jedi v kombinaciji s siri, svežo zelenjavo in ostalimi sestavinami, sledila pa je večerja s 5 hodi, ki so jih predstavniki društva dopolnili z ustreznim izborom vin iz vseh slovenskih vinorodnih dežel.

Novi sommelierji in sommelierke so postali: Igor Bitežnik, Ines Bobek, Samo Bone, Kristjan Bradaš, Simon Čehovin, Bogdan Deželak, Iztok Flakus, Ernest Golob, Stjepan Horvat, Slađana Juroš, Tina Kastelic, Nenad Lazić, Andrej Markič, Meri Mavrič, Metka Mavrič, Sandi Mikuladra, Silvana Müllner, Matej Osenar, Martina Pahor, Lavra Peršolja, Matej Praček, Agata Sirk, Marjetka Sirk, Marijan Smrtnik, Andreja Škrlj, Nejka Štekar Klinec, Nataša Šuligoj, Marko Teršič, Staš Tinta, Primož Vegelj, Erik Žabar in Štefan Košir. 

Vsi so poleg diplome prejeli tudi prepoznavno značko društva, komplet delovnega pribora in srebrno sommeliersko posodico za okušanje vina (tastevin) z verižico.

Ob čestitki novim sommelierjem se je Ivan Peršolja, predsednik Društva Sommelier Slovenije, zahvalil predavateljem, vodji in osebju restavracije Mark, kolegom sommelierjem in slovenskim vinarjem, ki so prepoznali priložnost in s podporo tečaju promovirali svoja vina.

V društvu Sommelier Slovenije bodo v letošnjem letu nadaljevali s programi izobraževanj, in sicer s tečajem druge stopnje, ki je predviden v začetku letošnje jeseni.