Slovenke, ki bodo igrale brez dveh nosilk iz prejšnjih reprezentančnih akcij Sonje Borovinšek in Maje Guštin, so na pripravah v Mariboru že od začetka maja. Na pripravah je 14 igralk, v Belgijo jih bo odpotovalo 12. Selektor Tilen Kozamernik bo doma pustil poškodovano Teo Lenarčič (druga podajalka ob Karmen Kočar bo tako Urša Jerala) in Mihaelo Planinšec, upa pa, da bo do prve tekme proti Romuniji nared prav tako poškodovana Anja Zdovc, ki sicer trenira, a ne s polno močjo.

"Anja trenira kot drugi libero, zaenkrat ne sodeluje v napadalnih akcijah. Hkrati pa opravlja tudi rehabilitacijo, upamo, da bo v Belgiji lahko igrala. Lenarčičeva ima težave s hrbtom, tako da bo ostala doma, ravno tako kot Mihaela Planinšec, saj sem dal prednost Marini Barič. Predvsem zaradi taktičnih zamisli, potrebujemo namreč še eno sprejemalko, kajti Marina Cvetanovič po novem igra na korektorju," je stanje v igralskem kadru opisal Kozamernik.

Njegove izbranke so tudi odigrale pet prijateljskih tekem, dvakrat so premagale Črno goro (4:0, 4:1), dvakrat tesno izgubile proti Izraelu dvakrat 2:3) in tesno premagale univerzo Kentuckyja (3:2). Selektor se z rezultati ni obremenjeval, saj mu niso predstavljali glavnega pomena, je pa na teh tekmah videl nekaj dobrih in tudi nekaj slabih strani, skrbi ga predvsem nekoliko slabši blok. Izredno je zadovoljen z igro Tine Lipicer Samec, ki naj bi bila v najboljši formi, odkar reprezentanco vodi on, presenečen je nad napredkom Cvetanovičeve (letos je igrala v Franciji), medtem ko se Katji Jontes pozna, da je v zadnjem času v Italiji igrala nekoliko manj.

Cilj slovenske reprezentance bo uvrstitev na drugo mesto mesto, za katero se naj bi vsaj na papirju borile z Romunijo. Veliko presenečenje bi bilo, če Belgija ne bi osvojila prvega mesta in če Švedska, ki si je nastop v drugem krogu kvalifikacij izborila z zmago nad Dansko, ne bi bila zadnja.

"Belgija je zelo urejena reprezentanca, ki stalno nastopa na evropskih prvenstvih. Je tudi organizator enega izmed turnirjev, tako da jo bo zelo težko presenetiti. Švedska naj bi bila najslabša. Lani smo se na prijateljski tekmi že merili z njo, sicer z univerzitetno ekipo, ki pa naj bi bila praktično njihova prva reprezentanca, in jo zanesljivo ugnali. Pri Romuniji pa bo tudi odvisno, s kakšno ekipo bo nastopala. Lani v evropski ligi so igrale mlajše odbojkarice, tistih, ki igrajo v tujini, selektor ni klical. V vsakem primeru pa menim, da se z njimi lahko enakovredno kosamo," je papirnato moč reprezentanc v skupini opisal slovenski selektor.

V postavi Slovenk, ki bodo v petek (17.00) igrale z Romunijo, v soboto (20.00) s Švedsko, v nedeljo (15.00) pa z Belgijo, so: Karmen Kočar, Urša Jerala (podajalki), Katja Jontes, Mihaela Založnik, Vesna Vardič, Katja Karin Pintarič (blokerke), Tina Lipicer Samec, Anja Zdovc, Monika Potokar, Marina Barič (sprejemalke), Marina Cvetanovič (korektorka), Katja Medved (libero).