Kot je za STA povedala galeristka Jelka Horvat, se je zgodba galerije Ars pravzaprav začela že pred več kot tremi desetletji, ko je leta 1973 Mladinska knjiga na Miklošičevi ulici odprla specializirano prodajalno z uvoženo strokovno umetniško literaturo in slikarskim materialom, kar je bilo v tistih časih velika redkost, iz tega pa se je potem razvila galerijska dejavnost.

Ker so se pojavile težnje po preselitvi dejavnosti v primernejše prostore, so se leta 1980 preselili na Čevljarsko ulico, kjer so odprli specializirano trgovino, ki je imela v prvem delu galerijo, v drugem knjigarno, v tretjem pa umetniški material. Takrat so začeli prodajati tudi starine. Dejavnost se je tako razširila, da so se že čez tri leta selili, tokrat v sosednje prostore na Jurčičevem trgu, kjer so še danes, je povedala Horvatova.

Skozi čas se je njihova dejavnost bolj ali manj ohranila. Prenehali so le s prodajo strokovne literature, močno pa so razširili prodajo umetniških del in starin, ki je postala bistven del njihove dejavnosti.

Suhadolčeve stole so poslikali Milena Gregorčič, Klavdij Tutta, Radovan Jenko, Boris Zaplatil, Silvester Plotajs Sicoe, Andrej Pavlič, Igor Banfi in Todorče Atanasov. Do ideje so prišli skupaj z arhitektom, s katerim sodelujejo tudi pri drugih projektih, je še povedala galeristka. Projekt poslikave stolov je potekal osem let. Že od začetka so imeli namen izkupiček od prodaje stolov podariti v dobrodelne namene.

Denar, ki ga bodo tako namenili Zvezi prijateljev mladine, bo namenjen predvsem socialno šibkejšim otrokom. Ti namreč, četudi imajo talent in zanimanje, ponavadi nimajo možnosti, da bi se udeleževali različnih tečajev ali umetniških delavnic, je dejala Horvatova.

Pred večernim odprtjem bo ob 11. uri v galeriji novinarska konferenca, na kateri bodo predstavili zgodovino galerije Ars in projekt poslikave Suhadolčevih stolov.