Po vnaprej napovedanem in pripravljenem programu so dijaki in študentje že dopoldne zavzeli Prešernov trg v Ljubljani in se nato pomaknili pred parlament na Šubičevi ulici.

"Danes smo tu, da skupaj povemo vladi, da si ne želimo njihovih sprememb, da si ne želimo, da nam ukinejo socialne korektive in tisto, kar smo si do sedaj priborili," je zbranim na demonstracijah dejala predsednica Študentske organizacije Slovenije Katja Šoba. Kot je poudarila, želijo "mačehovski državi" jasno pokazati, da ne dajo svojih pravic ter da so študentje in dijaki stebri, na katerih bo stala država.

"Mi smo tisti, ki moramo imeti dostop do javnega šolstva in pravico, da si zaslužimo svoj denar," je dejala. Prav tako morajo imeti po njenem prepričanju tudi njihovi starši pravicodo dostojne plače, upokojenci pokojnine in mladi delo.

Demonstracije, pospremljene s številnimi transparenti, so sprva potekale brez posebnosti, nato pa je prišlo do izgredov. Udeleženci demonstracij, med katerimi naj bi se po besedah Šobe vrinile tudi nekatere anarhistične skupine, so v stavbo parlamenta začeli metati kamenje, pločevinke, jajca in druge predmete. Razbili so precej stekel, poškodovali fasado, nekaj kamnitih kock pa je priletelo tudi v notranjost stavbe. Zaradi navijaške bakle je zagorelo tudi grmičevje pred parlamentom, policija pa je pridržala okoli 30 udeležencev.

Oglejte si fotogalerijo s študentskih in dijaških demonstracij

Policija pridržala okoli 30 protestnikov, Kresalova obsodila napad na parlament

Današnje demonstracije študentov, ki so sicer legitimen način boja za njihove pravice, so bile žal grobo izkoriščene za nasilen napad na eno od ključnih institucij naše države in demonstracijo nestrpnosti, je v odzivu na proteste zapisala notranja ministrica Katarina Kresal. Od policije, ki je pridržala 30 oseb, je zahtevala poročilo o aktivnostih.

Takšno dejanje ostro obsojam, saj je nesprejemljivo za demokratično družbo, je v sporočilu za javnost zapisala Kresalova. Kot je navedla, je policija po do sedaj znanih podatkih ob današnjih dogodkih ravnala taktno in strpno, "s čimer je preprečila nastanek hujših posledic, predvsem za življenje in zdravje ljudi". Ob tem je žal prišlo tudi do poškodb policistov, še dodaja ministrica.

V službi za odnose z javnostmi na Policijski upravi Ljubljana so za STA potrdili, da je policija danes po doslej zbranih podatkih pridržala okoli 30 protestnikov. V večini gre za kršitve javnega reda in miru, se pa o prekrških in morebitnih kaznivih dejanjih nadaljuje zbiranje obvestil.

Na policiji točnega števila prisotnih policistov na današnjih protestih zaradi operativnih razlogov ne bodo posredovali. Prisotni pa so bili policisti različnih enot, tudi pripadniki posebne policijske enote. Policisti so še na terenu oz. v središču Ljubljane in bodo ostali glede na razmere in potrebe.

V zbiranju informacij in podatkov bo policija ugotavljala tudi morebitno odgovornost organizatorja protestov. Za zdaj je pomembno, da se zagotovi mir, je še dejala predstavnica za odnose z javnostmi na PU Ljubljana.

Organizatorji protestov ne bodo prevzeli odgovornosti za nastalo škodo

Organizatorji današnjih demonstracij, študentska in dijaška organizacija, se ograjujejo od nasilnih dejanj, do katerih je prišlo pred poslopjem parlamenta, in jih ostro obsojajo. Hkrati pojasnjujejo, da sami ne morejo prevzeti odgovornosti za gmotno škodo, ki je nastala med današnjimi izgredi.

Kot je v izjavi za javnost dejala predsednica Študentske organizacije (ŠOS) Katja Šoba, se organizacija distancira od nasilnih dejanj pred državnim zborom in ostro obsoja nasilje, ki so ga izvajali posamezniki ob zaključku demonstracij. Poudarila je, da so takoj, ko so se začeli izgredi, zaključili demonstracije in udeležence večkrat pozvali k mirnemu razhodu, hkrati pa pristojne organe pozvali k takojšnjemu ukrepanju.

Predsednica ŠOS obžaluje, da je do nasilja prišlo in da je to delno zasenčilo njihova prizadevanja za mirno izražanje nezadovoljstva. "Nasilje ni naša pot in ni prava pot," pravi Šoba in dodaja, da bodo v ŠOS nudili vso pomoč organom odkrivanja in pregona v zvezi s kršenjem javnega reda in miru. Organizatorji pa po njenih besedah ne morejo prevzeti odgovornosti za nastalo škodo, saj je niso povzročili.

Stališču ŠOS se pridružujejo tudi v Dijaški organizaciji Slovenije, je dejal njen predsednik Aleksandar Spremo. Spremo današnje demonstracije šteje za legalne in legitimne do trenutka, ko se je začelo nasilje.

Študentski svet ljubljanske univerze poziva k novim pogajanjem

Študentski svet Univerze v Ljubljani je v izjavi za medije med študentskimi protesti vlado pozval k ponovnim pogajanjem za skupno mizo. Svet ugotavlja, da odgovornost za demonstracije v veliki meri nosi država, ki mora prisluhniti študentskim potrebam. Opozarjajo pa, da so tudi študentje odgovorni za konstruktiven pristop k reševanju težav.

V izjavi za medije je predsednik sveta Žiga Krušič kritiziral voditelje današnjih študentskih protestov. Po njegovem gre za študentske barone, ki svoje interese postavljajo pred težave povprečnega študenta, in katerih velika dvojnost se kaže v pogajanjih za nakup dragih kopališč in diskotek na eni in poudarjanje socialne stiske najšibkejših na drugi strani.

"V tem trenutku zato študentje potrebujemo predvsem trezne predstavnike, ki so se pripravljeni zavzemati za dobrobit študentov in ne za katere koli druge interese," ugotavljajo.

Krušič sicer ocenjuje, da so študentje danes v veliki meri zavedeni, in da se "v upanju za svoje pravice borijo za koristi tistih, ki lagodno živijo na njihov račun".

V parlamentu prekinili sejo

Predsednik DZ Pavel Gantar je današnje dogajanje pred parlamentom ob študentskih in dijaških protestih označil kot "vandalizem brez primere", in ne demonstracije. Škodo, ki je medtem nastala na parlamentu, po njegovih besedah še ocenjujejo. Gre za dejanje, za katerega je po kazenskem zakoniku zagrožena do osemletna zaporna kazen, pravi.

Kot je v izjavi za medije pojasnil Gantar, je veliko škode na prednji fasadi, razbita je večina stekel in poškodovani so kipci na vhodnem portalu. Ob tem poudarja, da gre za uničenje in poškodovanje objekta kulturne dediščine in spomenika posebnega pomena.

Po njegovem prepričanju bi morali odprta vprašanja reševati skupno in mirno. "Demonstracije so dovoljene, dopustne, če hočete zaželene, a to je šlo preko vseh meja," meni Gantar.

Kot meni, je tisti, ki je nosil plakat z napisom "Nimam štipendije, iščem sponzorja", sponzorja imel, in sicer v vseh tistih, ki iz študentskih servisov vlečejo velike dobičke. In to je tisto, kar se po njegovih besedah skriva v ozadju.

Na vprašanje, ali to leti na Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS), ki je organizirala proteste, je Gantar odgovoril, da se je predsednica ŠOS Katja Šoba sicer distancirala od izgredov in jih obžalovala, a to ni dovolj. "Treba bo prevzeti odgovornost," je poudaril.

Kot je zapisal v sporočilu za javnost, ljudje, ki mečejo jajca, ne morejo biti lačni. "Vse od leta 1968 sem sodeloval na številnih demonstracijah, a česa takega še nisem videl. Kar smo videli danes, je primer zanikanja dialoga in zatekanja v nasilje, ki nikoli ne more biti prava pot reševanja odprtih vprašanj," je prepričan.

Po njegovih navedbah je moteno tudi delo nekaterih služb državnega zbora. "Prepričan sem, da nikomur v državi, še najmanj mladi populaciji, ki se, to je treba priznati, sooča z različnimi težavami, ni v interesu ustvarjanje navideznih izrednih razmer," je še zapisal Gantar.

Poslanke in poslanci so se po sicer že vrnili v poslanske klopi in nadaljujejo s sejo, ki so jo prekinili zaradi izgredov pred stavbo parlamenta. Podpredsednik DZ Vasja Klavora je poslancem pojasnil, da so izpolnjeni vsi pogoji za njihovo nemoteno delo.

Pahor obžaloval nasilje med študentskimi protesti

Nasilja, kot smo mu priča pred državnim zborom, si Slovenija ni zaslužila. V socialni dialog smo vložili toliko, da si preprosto teh napetosti nismo zaslužili. "A kar je, je," je ob začetku seje strateškega sveta za informacijsko družbo dejal predsednik vlade Borut Pahor.

Premier je izrazil upanje, da "bo ostalo pri tem, da se ne bo nikomur nič zgodilo in da bodo šle stvari mirno naprej".

"Zahteve so stokrat upravičene"

Največji upor je proti malemu delu, kar sta izpostavila tudi predsednica študentske organizacije Katja Šoba in predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič. Zahteve so stokrat upravičene, pravi Semolič.

Semolič je v izjavi za STA dejal, da mladi upravičeno opozarjajo, da je treba vzpostaviti sistem, da šolanje ne bo privilegij otrok bogatih staršev, da je treba urediti štipendije in jim zagotoviti delovna mesta po šolanju: "Te zahteve so stokrat upravičene". Če študentov ne bi bilo danes tu, ne bi bilo niti upanja, da bo vlada predlogom in očitkom prisluhnila, dodaja.

"Upanje ostaja, sem pa realen. Politiki neradi popuščajo v svojih odločitvah. Ampak duh uporništva, ki je v teh mladih, je pravi odgovor na probleme te krize," ocenjuje Semolič.

Po njegovem mnenju je namreč socialni dialog največji problem te vlade, saj ta "predpostavlja razgovore in iskanje kompromisov, ne pa trmasto vztrajanje na svojih izhodiščih". Zagrozili so že: "Če bo vlada šla naprej proti volji sindikatov s pokojninsko reformo, bomo šli v naknadni zakonodajni referendum. Te politike je treba zaustaviti v njihovih reformah".

Zakon o malem delu ni pravi odgovor na 100.000 brezposelnih, na mnogo mladih, ki doštudirajo in nimajo dela ali so zaposleni v negotovih oblikah dela, je v govoru poudaril Semolič. Težave krize namreč po njegovih besedah ne smejo nositi samo delavci, upokojenci, študenti in dijaki.

Predsednik Dijaške organizacije Slovenije Aleksandar Spremo je v nagovoru študentom poudaril, da so "optimizem, brezskrbnost in lepa prihodnost le še spomini iz preteklosti". Stanje, v katerem so se znašli dijaki, je po njegovih besedah zaskrbljujoče, saj jim vlada jemlje pravice, ki so bile "tekom let razvoja naše družbe pridobljene na podlagi realnih potreb slovenskih dijakov".

Pri tem izpostavlja ukinjanje državnih štipendij za mladoletne dijake, ukinjanje popolnoma brezplačne malice za vse dijake in še ukinjanje otroških dodatkov za polnoletne dijake. "Dovolj imamo. Danes potrebujemo odgovore za jutri. Želimo biti zraven pri iskanju teh odgovor," je še dejal Spremo.

Demonstracije zaenkrat potekajo brez posebnosti, nadaljujejo se govori, dogajanje so popestrili glasbeni gostje in skeči na račun malega ter študentskega dela. Študentje in dijaki s transparenti in glasnimi vzkliki parol zahtevajo svoje pravice, zlasti pa socialni dialog, ki ga po njihovem vlada ne spoštuje.

Svetlik in Golobič pred protesti poudarila dialog s študenti

Minister za visoko šolstvo Gregor Golobič in minister za delo Ivan Svetlik sta tik pred množičnimi demonstracijami dijakov in študentov v Ljubljani izpostavila dialog s študenti. Svetlik je ponovil, da z malim delom študentje ne izgubljajo. Morda bo današnji protest rezultiral v določenih eksplicitnih zahtevah in predlogih, je dejal Svetlik.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je ob tem poudaril, da sta pri dijakih in študentih njihovo prvo delo študij in učenje. Odgovornost ministrstva pa je po njegovih besedah, da skozi vse oblike socialnih korektivov zagotavlja, da je dostop do študija mogoč vsem. S študenti in dijaki se po njegovih besedah srečujejo na več točkah, posebej pa še pri vprašanjih dijaških malic, štipendij in malem delu.

Z malim delom študentje in dijaki kot skupina ljudi, ki vstopajo v izobraževalni proces, ne izgubljajo ničesar, ampak predvsem pridobivajo, je poudaril Svetlik. Izgubljajo pa, kot pravi, monopol nad oblikami začasnega in občasnega dela. Ta je doslej obstajal pri študentskih servisih, ki so doslej to delo posredovali na pridobitni osnovi in nekateri posamezniki na ta račun bogateli. Obenem je poudaril še, da se s tem višajo sredstva za štipendije, ki jih bo lahko tako več in bodo višje.

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je ob tem poudaril, da vodi svet za študentska vprašanja, v katerega so vključeni predstavniki Študentske organizacije Slovenije, ki dajejo pobude in se izrekajo o vseh predlogih aktov, ki jih vlada pripravlja in zadevajo študente. Kot je dejal, so imeli trenutke konsenza in tudi nesoglasij, a taka je narava takih organov.

Obenem je omenil tudi visoko soglasje pri spremembah zakona o visokem šolstvu, pri katerem so upoštevali zahtevo študentske organizacije, da se vrednota kakovosti vrne v sfero visokega šolstva, in sicer preko agencije za kakovost visokega šolstva. Prav tako so se po njegovih navedbah dogovorili, da vlada skupaj s študentsko organizacijo pripravi posebno konferenco o stanju in problemih študentov, ki bo junija. Vlada namreč študentske problematike ne naslavlja posamično, ampak celovito, je poudaril.

Poudaril je pomen dialoga na podlagi argumentov in dejal, da prizadevanja študentske organizacije v tem smislu podpirajo v celoti. V dialogu, ki sledi, pa bo treba tudi s študentske strani razmisliti o vseh stvareh, ki so kritične do njihove strani, pravi Golobič. Poudaril je, da želijo ohraniti neodvisnost študentske organiziranosti, ki je eden ključnih sogovornikov civilne družbe, ki jih vlada potrebuje za izpeljavo reform.

ŠOS: Za varnost je poskbljeno

Predsednica ŠOS Katja Šoba zagotavlja, da je ŠOS v skladu z zakonodajo o protestih obvestil vse pristojne organe, poskrbel pa bo tudi za policijski nadzor in varovanje. Dijake in študente so pozvali, naj pred in med demonstracijami ne pijejo alkohola, "da bodo trezni in bodo lahko poskrbeli za svojo varnost ter varnost drugih na demonstracijah". Večja trgovska podjetja v središču Ljubljane je ŠOS tudi pozval, naj poostri nadzor nad prodajo alkohola mladoletnim osebam.

Študente opozarjajo, naj se "s trezno glavo borijo proti zakonu o malem delu in napovedani štipendijski politiki".