Senat se je po obrambnem zagovoru – poznavalci pravijo, da s trdnimi argumenti – odločil, da Mednarodno kolesarsko zvezo UCI prosi za dodatno strokovno mnenje. Najboljšega slovenskega kolesarja vseh časov je prav Mednarodna kolesarska zveza UCI zaradi po njenem mnenju prevelikih odstopanj izvidov biološkega potnega lista kot sum uporabe dopinga suspendirala tik pred začetkom Gira. V skladu s pravili Kolesarske zveze Slovenije je primer prevzela NAK.

Valjavec je torej v enakem položaju kot Franco Pellizotti. Tudi italijanski zvezdnik je bil pred njihovo protidopinško komisijo CONI zaslišan v ponedeljek, Italijani pa so prav tako na ložili UCI za dodatno mnenje, ki ga morajo posredovati v 15 dneh. »NAK mnenje pričakuje v razumno kratkem času, da bo lahko nadaljevala z obravnavo,« je sporočil vodja oddelka za boj proti dopingu Janko Dvoršak. Povedano jasneje – nobena od komisij ni v roke dobila dokumentov, ki bi nakazovali uporabo dopinga za oba kolesarja.

Slovenski tričlanski senat NOK primer glede anomalij v biološkem potnem listu obravnava prvič. NOK v novi zasedbi doslej ni obravnaval niti enega primera pozitivnega dopinškega testa. Zagovor Valjavca je temeljil na dejstvih, da je bil lani spomladi bolan, zaradi česar so bili tudi rezultati testov v (pre)nizkih okvirih krvnih parametrov, ki jih ima kot normalne postavljene UCI.