Elektronski sistem bo po napovedih Kokla odpravil vrste ob nakupu bonov in povečal preglednost nad koriščenjem subvencij. Študentom bo prinesel osebne virtualne račune, vplogled v lastno porabo in enotni spletni portal s ponudbo vseh gostinskih obratov s subvencionirano študentsko prehrano. Poleg tega bo bolj praktičen, ker bo odpravil nakupovanje bonov vnaprej, dodaja Kokl.

Študentje Univerze na Primorskem se lahko v novi sistem subvencionirane prehrane vpišejo od danes naprej na enem od vpisnih mest v Kopru, Izoli, Portorožu, Ajdovščini ali Novi gorici. Kot poudarjajo na ŠOUP, je v izogib gneči na vpisnih mestih predhodni vpis osebnih podatkov prek spleta priporočljivo opraviti že prej. Sam postopek aktivacije osebnega računa pa po Koklovih navedbah ni nič zahtevnejši od aktivacije elektronskih poštnih naslovov.

Papirnate bone bodo na ŠOUP izdajali še do konca meseca, z njimi pa bo mogoče plačevati do izteka veljavnosti oziroma najkasneje do konca julija. S 1. avgustom bo po Koklovih napovedih sistem deloval le še v elektronski obliki. Za bone, ki jim bo potekla uporaba, bo ŠOUP študentom vrnil denar.

Po ocenah Kokla bo vzpostavitev sistema Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS) stala okrog 100.000 evrov, kar med drugim vključuje zunanjega svetovalca in izdelavo novega spletnega portala. Stroške bodo pokrile študentske organizacije in ŠOS, kljub temu, da bi bila po mnenju Kokla to naloga ministrstva. "Država ni bila pripravljena investirati v posodobitev, zato smo študentske organizacije morale prevzeti ta del bremena in za državo izvedli to, kar je sama predpisala," je še izpostavil.

Sicer pa bo stroške vzdrževanja, strojne in programske opreme, nabave posebnih terminalov in izobraževanja za gostince krilo podjetje Margento, s katerim je ŠOS oktobra lani sklenila pogodbo za izvedbo elektronizacije študentske prehrane. Margento bo od vsake opravljene transakcije od gostincev po navedbah Kokla prejel sedem centov.

Izbira Margenta je zaradi domnevnih lastniških povezav z Ultro v javnosti precej odmevala. Ultra je ob podpisu pogodbe med Margento in ŠOS napovedala umik iz vseh družb, ki tržijo svoje storitve na področju Slovenije.

Razpis elektronizacije študentske prehrane je na podlagi prijave podmladka NSi, Mlade Slovenije (MSi), in predloga ŠOS pod drobnogled vzela tudi komisija za preprečevanje korupcije, ki pri poslu ni zaznala znakov korupcije. MSi je februarja letos ponovno vložila prijavo na komisijo za preprečevanje korupcije, ker naj bi se v javnosti pojavili novi dokazi.