Kdo se lahko ukvarja z nordijsko hojo?

Nordijska hoja je športno-rekreativna dejavnost, s katero se lahko ukvarjajo praktično ljudje vseh starosti, tudi ljudje s težavami z zdravjem, z njo se lahko ukvarjamo v vsakem letnem času. Tovrstna hoja vpliva na izboljšanje srčno-žilnega sistema in zmanjšuje obremenjenost sklepov. Priporočljivo je, da se hodi po gozdnih poteh in ne po asfaltu, ker ta trda podlaga ne vpliva pozitivno na sklepe in telo. Za nordijsko hojo je najbolj pomembno aktivno vbadanje palic, tako da aktiviramo mišice rok in s tem tudi mišice trupa. Značilen je tudi malo daljši korak. Zato nordijska hoja vpliva na krepitev mišic celotnega telesa.

Na kaj morajo biti pozorni nordijski pohodniki?

Najbolj pomembno je, da prisluhnemo svojem telesu, da ne pretiravamo, ker se sicer lahko hitro pripetijo poškodbe. Vaditelj nordijske hoje mora znati svoje učence sproti motivirati in jih spodbujati, da postopoma dosegajo cilje, ki so si jih zadali. Poškodbe niso pogoste, lahko pa se pripetijo, če nismo pozorni.

Kaj potrebujemo za nordijsko hojo?

Ker priporočamo, da se hodi po gozdnih poteh, moramo imeti primerno obutev, ki ne drsi. Da se dobro počutimo med vadbo, je dobro imeti zračna športna oblačila iz materialov, ki vpijajo pot. Svojim učencem priporočamo tudi, da s seboj vzamejo vodo. Najpomembnejši del opreme so palice. Zelo moramo biti pozorni na pravo dolžino, ki mora biti primerna telesni višini posameznika. Primerna dolžina je takrat, ko je kot roke, s katero držimo palico, v komolcu 90 stopinj. Priporočamo nakup fiksnih palic in ne zložljivih, ker so bolj varne, saj je vbod v trdo podlago bolj učinkovit.

Kaj lahko pričakujemo na dnevu nordijske hoje z Niko?

Dogodek se bo začel z učenjem nordijske hoje. Prva ura vadbe bo ob deseti uri. Izkušeni učitelji bodo v eni uri skušali udeležence naučiti čim več o pravilni nordijski hoji. Skupine bodo majhne, vsak učitelj nordijske hoje ne bo imel več kot petnajst učencev. Potem jih bo prevzela ekipa, ki jih bo peljala na tri ali šest kilometrov dolg pohod.

Bistvo tega pohoda je, da tisto, kar se bodo udeleženci v prvi uri vadbe naučili, tudi pravilno izvajajo. Dnevnikov dan nordijske hoje ne bo samo športni dan, ampak tudi družabni. Učenju in pohodu bo sledil zadnji del, kjer bodo med udeleženci izžrebali nagrade, zabavala jih bo tudi Elda Viler. Če bo vreme lepo, bo dan popoln.