To pomeni, da v prihodnosti spolni odnosi ne bodo nič kaj več kot "prostočasna aktivnost", zadnji udarec krščanstvu, ki vlogi spolnosti dodeljuje le proizvajanje otrok.

Če imajo strokovnjaki prav, smo potem morda vedno bližje uresničitvi znanstvenofantastičnih knjig kot je Hrabri novi svet, v kateri se vsi otroci rojevajo v "valilnicah". Hkrati pa se porajajo etična vprašanja glede tega, ali vedno večja uporaba metode IVF vodi v evgenetiko, pri kateri bi pari izločali tiste lastnosti zarodka, za katere menijo, da so nezaželene.

Zastrašujoča vizija prihodnosti prihaja iz smeri Johna Yovicha, veterinarja z avstralske univerze v Perthu. Po njegovem mnenju lahko IVF zmanjša pritisk na tiste pare, ki so zaradi kariere spočetje otroka postavili na stranski tir, saj bo imela možnost umetne oploditve večji učinek kot pa naravno spočetje. Že mladi odrasli imajo vsak mesec le 25 odstotkov možnosti za spočetje otroka s spolnimi odnosi, po 35 letu pa se te možnosti znižajo na deset odstotkov. Kakšne pa so možnosti spočetja z umetno oploditvijo? Yovich meni, da bo v roku desetih let ta opcija dosegla skorajda stoodstotno zagotovitev zanositve.

„V roku naslednjih pet do deset let se bodo pari, ki se bližajo 40 letu starosti, najprej zatekli k umetni oploditvi, ko bodo želeli dobiti otroka,“ je razložil veterinar, katerega ugotovitve temeljijo na poizkusih z govedom. Umetna oploditev pri njih je uspešna v skorajda vsakem primeru in zatorej ne vidi razloga, zakaj ne bi bilo tako tudi pri ljudeh.

Trenutno metoda oploditve IVF pri najbolj zdravih parih dosega 50-odstoten uspeh.