Ministrica je izpostavila, da pesem potuje s Slovensko vojsko na mednarodnih operacijah po svetu, kjer pripadnike spomni na vse tiste, ki jih imajo doma, ob besedilu pa stisne srce vsakega slovenskega vojaka. To je pesem, ki nas torej povezuje z domovino in z našo preteklostjo, je dejala Jelušičeva.

Davorin Jenko je po besedah Jelušičeve deloval mednarodno, tudi na Dunaju in v Srbiji. S svojo glasbo je znal povezati zelo različne države sveta. Tudi današnji svet presega meje naše domovine, saj imamo zaveznike v zvezi NATO in v Evropski uniji. Pri trudu za mednarodni mir pa znamo tudi Slovenci stopiti zraven in prispevati svoj delež.

Jelušičeva se je spomnila še dveh obletnic, ki jih praznujemo v teh dneh - 20 let od prve demokratično izvoljene slovenske vlade in ustanovitve manevrske strukture narodne zaščite. Zaradi teh dveh dogodkov je bila slovenska država leta 1991 pripravljena na samostojnost tako s političnim kot varnostnim sistemom, je zaključila ministrica.

Znamenita pesnitev, ki jo je na besedilo Simona Jenka uglasbil njegov rojak, skladatelj Davorin Jenko, je bila v javnosti sicer prvič zapeta pred 150 leti. Kmalu je dobila značaj narodne himne, ki so jo prepevali na vseh prireditvah, čitalniških večerih in zborovskih nastopih vse od Dunaja do Trsta. Po osamosvojitvi Slovenije je Naprej zastava slave postala himna Slovenske vojske.