Primož Kobe (Krka), kot najboljši Slovenec je bil na 42 km četrti (2:25,26), in Grandovčeva sta osvojila tudi slovenska naslova prvaka v maratonu. Grandovčeva je uspešno ubranila naslov.

V polmaratonu na 21 km sta bila najboljša Tone Kosmač (Štajerska, 1:09,06) in Aleksandra Fortin (Nanos, 1:25,46). Na 10 kilometrov sta zmagala Sadet Čaušovič (24:26), ki je ponovil prvo mesto iz leta 2008, ter Petra Race (AD Bled) iz Radovljice (42:19). Na 5,5 km sta slavila v ciljnem sprintu Matej Fujs (Turbo MS, 18:12) in prepričljivo Katja Vrdjuka (Sloparca, 20:37), ki je skupno dosegla celo deseti čas. Med paraplegiki je bil na vozičkih na 21 km tretjič zapored najhitrejši Matej Lednik (Zveza paraplegikov Slovenije).

Že v petek zvečer so se na posebni slovesnosti spomnili vseh, ki so pripomogli k uspešnosti dosedanjih 30 maratonov.
V Radence sta ob jubileju najstarejšega slovenskega maratona prišla tudi Petra Majdič in slovenski predsednik vlade Borut Pahor. Najboljša slovenska športnica leta 2009 in junakinja letošnjih zimskih olimpijskih iger v Vancouvru je maratoncem čestitala v cilju in podpisala ogromno avtogramov, Pahor pa je tekel na 21 km in bil na 661. mestu.

Kobe (Krka) se je po teku na 42 kilometrov na 30. maratonu treh src v Radencih pritožil, ker naj bi kenijska trojica pred njim tekla po napačni poti in si s tem skrajšala progo. "Pritožbi ni bilo ugodeno. Prvi trije Kenijci so pred rondojem tekli za kombijem z uradno uro, ki pa so ga spustili po nekoliko krajši poti. Kenijci so tako pretekli za okrog 300 metrov manj, vendar pa ne po njihovi krivdi. Ker so tekli manj, so njihovi času neuradni, obveljal pa je vrstni red," je povedal vodja tekmovanja in član pritožbene komisije Borut Podgornik.

Oba zmagovalca na 42 km sta tekla počasneje od rekordov proge Italijanke Gigliole Borghini iz leta 2000 (2:38,33) in Davida Biwotta iz Kenije iz leta 2006 (2:15:26). Kurui je prehitel rojaka Edwina Cheruiyota Rutta (2:20,13) in Jamesa Mwathia Kamaua (2:21,42), četrti pa je bil najboljši Slovenec. Kobe je v ekipi, ki se pod vodstvom slovenskega rekorderja Romana Kejžarja pripravlja za evropsko prvenstvo v Barceloni. "Lepo sem tekel in sem zadovoljen z nastopom. Temperatura je bila za tek odlična, veter je bil na nekaterih odsekih močan in zato sem tekel v neenakomernem ritmu. Sam sem tekel kar okrog 35 km, zato sem z doseženim časom zadovoljen. Pripravljal sem se za milanski maraton, pa tik pred njim zbolel. Zato sem vesel, da sem lahko nastopil v Radencih. Na EP v Barceloni si želim teči kakšno minuto hitreje. Veliko pa bo odvisno tudi od vremenskih pogojev," je povedal Kobe.

Grandovčeva ne bo nastopila na letošnjem EP, ker bo skušala na maratonu v Berlinu izpolniti normo za OI v Londonu. V Radencih je bila krepko pred tekmicami, pod tremi urami pa je tekla le še Neža Mravlje (Megašport, 2:56,10). Do četrtega mesta so bile le slovenske maratonke; sledili sta Ida Šurbek (3:00,37) in Jana Stahinič (Domžale, 3:13,05), peta pa je bila Kenijka Lucy Wambui Murigi (3:15,48). "Na progi je bilo zelo vetrovno, vendar za vse enako. Večji del maratona sem tekla v skupini fantov in smo si med seboj pomagali. Na koncu sem sicer ostala sama, vendar je šlo dobro do cilja. Mislila sem, da sem začela nekoliko prehitro, vendar pa se je to izkazalo za dobro potezo, saj sem se že zgodaj otresla tekmic. Nisem pa zadovoljna z organizatorji, ker ne cenijo domačih tekmovalcev. Povabili so Kenijko, ki ni še nikoli tekla maratona, mene, ki sem branila naslov državne prvakinje, pa ne. V načrtih imam še maraton v Berlinu, ki ima zelo hitro progo. Tam bom skušala doseči normo za OI," je povedala Grandovčeva.

"Odkar tečem v Radencih so bili pogoji za tek najboljši. Ponavadi je vroče, kar mi ne ustreza. Moj glavni cilj sezone je evropsko prvenstvo v Barceloni, ob koncu leta pa bom skušal napasti tudi normo za olimpijske igre v Londonu. Pred EP bom nastopil še na atletskem pokalu Slovenije na pet kilometrov in na nekaj uličnih tekih," je povedal Kosmač. "Pričakovala sem malo boljši izid, žal pa je bilo malce preveč vetra. Pihalo je in če ostaneš na teku sam, potem je kar težko. S tekom se ukvarjam redno in na teden pretečem med 80 in 100 kilometrov. Tako je to ob službi in družini moja zelo pomembna dejavnost," je pojasnila Fortinova, zmagovalka na 21 km.

Aplavza je bil deležen tudi Pahor. "To je bil moj prvi maraton po dveh letih. Pozna se mi, da nisem treniral, čeprav sem dosegel kar dober čas. Potrebno pa je videti cilj, tako v zasebnem kot javnem življenju. Če vidite cilj, potem tudi pridete tudi do njega. Posebej bi se zahvalil ljudem ob progi, ki so bili neskončno prijazni," je takoj po prihodu v cilj povedal Pahor.

Nastopilo je skupaj 3665 tekačev, 2100 pohodnikov po Radencih in okoliških gričih ter prek 700 otrok. Med podeljevalci nagrad sta bila tudi najboljši smučarski letalec minule zime Robi Kranjec in obrambna ministrica Ljubica Jelušič.