Gozdar in strokovnjak za plazove iz podjetja Eho projekt Darjo Durjava si je natančno ogledal brežino, po kateri so v četrtek popoldne skale zgrmele proti pomožnemu objektu Križajevega domovanja in tudi vanj, ter ugotovil, da je kakšnih 300 višinskih metrov nad hišo še vedno nekaj potencialno nevarnih žarišč.

"V četrtek se je po moji oceni sprožila velika skalnata plošča, ki se je razbila na več delov, in navzdol je zgrmelo od 70 do 100 ton materiala. Največje skale so dosegle hišo, manjše so se ustavile na pobočju. Na vrhu je še kakih pet potencialnih žarišč, ki jih je treba preučiti, kartirati in določiti varnostne ukrepe. Za zdaj o varnosti ali nevarnosti ni mogoče govoriti, saj preostalo skalovje lahko zgrmi v dolino jutri ali pa čez sto let," je pojasnil Darjo Durjava. Vzrokov za nenavadni dogodek, ki je sicer povzročil ogromno materialno škodo, a na srečo nihče ni bil poškodovan, je verjetno več. Od tega, da so bile skalne plošče že na vrhu pod kotom, med njimi pa plasti gline, do nedavnega deževja, ki je vse skupaj omehčalo. Zdaj bo bodisi občina bodisi država morala naročiti projekt za načrt, kako območje zavarovati in sanirati. Kot je opozoril eden od planincev, je poškodovana in nevarna tudi planinska pot Tržič-Završnik-Kal-Kofce. "Ta pot je ogrožena in zaradi manjših skal nad njo še v večji nevarnosti kot hiša na dnu pobočja," je pojasnil Darjo Durjava.

Le malo je manjkalo, da bi ena od skal, ki so jih včeraj že odstranili s ceste, zgrmela še naprej proti vasi Ravne in hudo poškodovala katero od hiš. Nekaj domačinov je noč na petek za vsak primer raje preživelo pri sorodnikih. "Dokler nismo natančno vedeli, kakšna je nevarnost, smo ljudi na to opozorili. Danes je cesta že prevozna, nevarnosti za prebivalce Raven ne bi smelo biti, seveda pa bomo upoštevali prav vsa navodila strokovnjakov," je dejal župan Tržiča Borut Sajovic.