To je nakazal tudi včerajšnji pogovor Marte Turk, predsednice GZS območne zbornice Ljubljana, z inovatorji, ki se bodo predstavili na dvodnevni prireditvi pod geslom Inovativnost - izzivi gospodarskega razvoja 2010. Turkova je opozorila na več področij, ki zavirajo razvoj inovativnih mikro in malih podjetij, kot so na primer predimenzionirane in zaradi visokih stroškov najema prostorov neizkoriščene obrtno-podjetniške cone. "Inkubator v Kočevju je na primer že tri leta prazen. Mi pa smo v sodelovanju z zavodom za zaposlovanje odkrili skupino žensk, ki bi z našo pomočjo v domačem lokalnem okolju lahko bile uspešne tudi v podjetništvu," je ponazorila primer, ob tem pa kot njegovo nasprotje opozorila na občino Kamnik, kjer imajo tri aktivne inkubatorje.

Kako zaščita patentov - v Sloveniji jih letno prijavimo 300, le redek patent gre kot izdelek na trg - izčrpava inovatorje, pa je slikovito opisal domžalski podjetnik Albin Smrke: "Na uradu lahko brez vsakršnih težav za 110 evrov prijaviš patent, a kaj, ko je to premalo, saj velja samo za Slovenijo, kar pomeni, da lahko nekdo tvojo idejo brez kakršnih koli težav uresniči v drugi državi. Zato je nujna prijava patenta v Evropi, kar pa je treba narediti za vsako državo posebej. In tako stroški rastejo, pri čemer marsikateri inovator obupa, saj jih ne more kriti." To je v pogovoru za Dnevnik pred časom poudaril tudi Tomaž Pevec, direktor ASI, združenja slovenskih inovatorjev. Zaščita patenta za EU znaša torej od 60.000 evrov naprej, odvisno od števila držav, v katerih inovator želi zaščititi inovacijo, je poudaril.

Ena od rešitev je oblikovanje patentnega sklada (v Nemčiji delujejo štirje), vendar pa so v dosedanjih pogovorih na to temo dobili le odgovor ministra za gospodarstvo, da denarja za to trenutno ni, je pojasnila Turkova, ki meni, da bi morali pogovore nadaljevati in vanje vključiti tudi MVZT in finančno ministrstvo.

Sicer pa se bo na festivalu gospodarstva predstavilo 36 inovacij, ob njih tudi 86 inovacij drugega mednarodnega sejma inovacij, ki poteka v sklopu festivala, ob 30 iz Slovenije na primer tudi šest iz Jemna in pet iz Avstralije. Potekala bo tudi vrsta okroglih miz in predavanj, najboljše inovacije pa bodo drugi dan festivala tudi nagradili.