Sobota, 15. maja

55 let od podpisa Avstrijske državne pogodbe (ADP).

Svetovni dan družine, dan Slovenske vojske in svetovni dan podnebnih sprememb.

V kontekstu Svetovne prestolnice knjige in festivala Literature sveta - Fabula 2010 bo Ljubljano obiskal češki pisatelj Michal Viewegh.

Nedelja, 16. maja

V Bruslju bo potekal vrh EU-Mehika.

Na Pristavi pri Stični bo potekala slovesnost ob 20. obletnici demokratičnih sprememb, prve demokratično izvoljene slovenske vlade in Manevrskih struktur narodne zaščite (MSNZ). Slovesnosti se bosta med drugim udeležila predsednik SDS Janez Janša in evropski poslanec Lojze Peterle.

Ponedeljek, 17. maja

Poslanci začenjajo redno majsko zasedanje državnega zbora. Med 24 točkami dnevnega reda bo zagotovo največ pozornosti požela predzadnja, to je predlog SDS in SNS za odstavitev predsednika zbora Pavla Gantarja. Če je pri tem politična razmejitev za in proti jasna (in predsedovanje Gantarja parlamentu ni v nevarnosti), sta se pri izvolitvi Marka Šorlija, novega predsednika vrhovnega sodišča, oblikovali dve za naše politične razmere čudni koaliciji: Šorlija podpirajo v koalicijski LDS in opozicijski SDS in SLS, njegovi izvolitvi pa nasprotujejo Jelinčičevi nacionalisti ter koalicijski SD in Zares. V DeSUS za zdaj molčijo. Veliko žolčnih razprav utegnejo sprožati tudi državno jamstvo za 300 milijonov evrov SOD-u in drugi branji zakonov o šolski prehrani (ta za premožnejše srednješolce ne bo več brezplačna) ter o preprečevanju korupcije, kjer je glavno jabolko spora, ali naj člane imenuje predsednik republike ali državni zbor.

Torek, 20. maja

Ob 20.30 prihaja v Klub Cankarjevega doma ameriški jazz. Kyle Eastwood, sin filmske legende Clinta Eastwooda, je ob štirih solo albumih glasbeno opremil tudi filme Nepremagljiv, Punčka za milijon dolarjev, Gran Torino...

Sreda, 19. maja

Po zaslišanjih se je izkazalo, da so obtožbe o korupciji zoper ministra Gregorja Golobiča, povezane s posojili NLB Ultri, precej na trhlih nogah. Morda je to razlog sestanek te parlamentarne preiskovalne komisije za zaprtimi vrat, kjer bodo skušali odgovoriti na vprašanje, kako naprej. Ena od predlaganih možnosti je razširitev obtožnice zoper ministra.

Petek, 21. maja

V okviru Svetovne prestolnice knjige in festivala Literature sveta - Fabula 2010 bo potekal literarni večer z Danielom Kehlmannom.