Pet od šestih mitingov, ki so doslej šteli za zlato ligo, je tudi v programu diamantne lige (Oslo, Pariz, Rim, Zürich in Bruselj), izpadel pa je miting ISTAF v Berlinu. Sprva je z IAAF pogodbe podpisalo 12 organizatorjev, Berlin, Rim in Doha so naknadno zaprosili za vstop v diamantno ligo, na koncu pa sta vse pogoje izpolnila le katarska in italijanska prestolnica.

Vodstvo IAAF se je odločilo, da bo 32 posamičnih disciplin iz olimpijskega programa (manjka le met kladiva) enakovrednih. V tekmi za diamant, zmago v posamezni disciplini, bodo točkovali prva tri mesta. Prvo bo vredno štiri, drugi dve in tretje eno točko. Na finalni tekmi bodo točke podvojene in bo tako prvo mesto vredno osem točk. Če bosta ob koncu lige v kateri izmed disciplin na prvem mestu dva tekmovalca ali tekmovalki z enakim številom točk, potem bo odločalo število zmag, če bo še tu stanje izenačeno, potem pa bo ključna finalna tekma lige. Zmagovalci posameznih disciplin si bodo na koncu prislužili po en štirikaratni diamant, vreden okrog 80.000 dolarjev.

Posebej bodo podeljevali tudi denarne nagrade za zmage na posameznih mitingih. Zmagovalec discipline bo prejel 10.000 ameriških dolarjev, nato pa bodo denar podeljevali do osmega mesta 6000, 4000, 3000, 2500, 2000, 1500 in 1000 dolarjev. Skupni nagradni sklad mitingov bo po 450.000 dolarjev.