Zgrožen je tudi predsednik Društva ljubiteljev Lipice Boris A. Novak, ki Pahorju predlaga, da bi v poplavi referendumov na tako demokratični način odločali še o tem, ali bo imelo igrišče za golf v Lipici devet ali osemnajst lukenj.

"Dokler bo ministrica za kulturo Majda Širca, širitve golfa v Lipici ne bo,« svarijo na ministrstvu za kulturo, v poslanski skupini Zares pa so prepričani, da bi bila to za vlado blamaža. »Prejšnjemu vodstvu kobilarne, ki se je zavzemalo za širitev golfa, bi se morali opravičiti in ugotoviti, da so imeli prav,« meni Franco Juri.

Premier Borut Pahor je po torkovi seji vlade v Lipici presenetil in šokiral javnost z napovedjo, da bi tamkajšnje igrišče za golf povečali na osemnajst lukenj. Za to se je štiri leta zavzemala tudi Janševa vlada, a je doživela oster odpor tako stroke kot takratne opozicije, katere del je bil tudi Pahor.

"Širitve golfa v Lipici ne bo, dokler bo ministrica za kulturo Majda Širca," so se na to zamisel - potem ko so si vzeli 24 ur časa, da so globoko zajeli sapo - odzvali na ministrstvu za kulturo. Igor Trebec, predsednik sveta javnega zavoda Kobilarna Lipica, pa poudarja: "Z gospodom Borutom Pahorjem se nisem še nikoli srečal in z njim nisem še nikoli govoril. Tudi igrišč iz državnih spomenikov zagotovo ne bova delala skupaj."

Poslanska skupina Zares je včeraj zjutraj sklicala, a kmalu zatem preklicala novinarsko konferenco o nameravani širitvi igrišča za golf v Lipici. Franco Juri pojasnjuje, da so se za preklic odločili, potem ko se je na to problematiko odzvala ministrica Majda Širca, ki je članica njihove stranke. "Naša poslanska skupina je takoj zaznala to Pahorjevo, imenujmo jo tako, nerodnost. Ves čas smo nasprotovali širitvi golfišča, zato smo bili ogorčeni in začudeni, da je zdaj vlada zamisel oživila. Če bi se širitev zgodila, bi bila to blamaža. V tem primeru bi lahko v Lipici pustili tako prejšnjega direktorja Matjaža Pusta kot tudi predsednika sveta Miho Brejca, ki sta želela povečati igrišče. Ugotoviti bi morali, da sta imela prav in da smo mi zapletali zadeve. To bi bil absurd, zato upam, da je razvoj Kobilarne Lipica mogoč tudi brez tistih dodatnih devetih lukenj," si želi Juri.

Še ena improvizacija?

Premier Borut Pahor meni, da Lipica 18 lukenj potrebuje zato, ker to omogoča turnirje in vse drugo, kar sodi h golfskemu turizmu. Tomi Rumpf, direktor Kobilarne Lipica, ki je član Pahorjeve SD, pa pravi, da imajo v kompleksu Kobilarne Lipica površine, na katere trideset let ni stopila ne konjska ne človeška noga in da so bile prepuščene zaraščanju. Na ministrstvu za kulturo mu odgovarjajo, da so bili tam nekoč pašniki, a so se te površine zarasle zaradi slabega gospodarjenja. "Treba jih je očistiti in nameniti paši konj, ne golfu, kot govori direktor Rumpf," opozarjajo na ministrstvu za kulturo.

Zanimivo je, da ministrica Majda Širca na torkovi novinarski konferenci, na kateri je premier Pahor razkril načrte z Lipico, na izrecno novinarsko vprašanje, ali širitev golfa podpira, ni odgovorila nedvoumno, kot je to storila v včerajšnjem sporočilu za javnost. To po svoje niti ne preseneča, kajti po naših informacijah vlada glede tega v torek ni sprejela nobenega sklepa in je šlo najverjetneje še za eno od Pahorjevih improvizacij, ki je v neskladju tudi s koalicijsko pogodbo. V njej so se namreč partnerice med drugim zavezale: "Okrepili bomo strokovno varstveno službo, ki bo pred nestrokovnimi posegi zaščitila tudi kvalitetno novodobno arhitekturo in ustrezno skrbela za kulturne dobrine nacionalnega pomena (na primer odpoved širitvi golfa v Kobilarni Lipica)."

Brejc: Pahor gre po naši poti

Dr. Miha Brejc, golfist in vplivni član SDS, ki si je najbolj prizadeval za povečanje lipiškega igrišča za golf, pa je zadovoljen s Pahorjevimi načrti. "Veseli me, da gre po naši poti. Veliko truda smo vložili v to, da bi pridobili potrebno dokumentacijo za širitev golfa v Lipici. Tomi Rumpf je dejal, da so odkrili del terena, na katerega zadnjih trideset let ni stopila človeška noga. Ta del smo tudi mi predvideli za gradnjo igrišča, zato me veseli, da so tudi oni prišli do spoznanja, da je to teren, ki ne služi ničemur in da ga torej lahko uporabijo za golf," ugotavlja Brejc.

Pahorjeva izjava, češ da je Lipica taka, kot je zdaj, sramota za Slovenijo, pa se mu zdi zelo površna. "Če bi pogledal, kaj je bilo v Lipici glede konjereje storjeno v štirih letih prejšnje vlade, bi lahko videl marsikaj. V konjerejskem delu je precej dobro urejena, oba hotela in restavracije pa so res v slabem stanju. Vendar teh objektov nima smisla obnavljati, dokler ne bo jasen program ponudbe za hotelske goste. Ti zahtevajo aktiven oddih in kombinacija konji-golf-tenis-bazen-prekrasna narava, ki ni naš izum; je temelj turizma, na katerem smo gradili. Kot zdaj vidim, gre ta vlada točno po tej poti in to me seveda zelo veseli," priznava Brejc.

Imejmo referendum še o luknjah v Lipici

Redki so primeri, da bi stroka - v tem primeru predvsem krajinski arhitekti - tako enotno nastopila, kot je v nasprotovanju širitvi igrišča za golf na območju kulturnega spomenika najvišje kategorije. V primeru Lipice je bilo tako v času Janševe vlade in bo, kot kaže, ostalo tudi pod Pahorjevo. "Nad izjavo predsednika vlade o nameravani širitvi igrišča za golf v Lipici smo presenečeni. Upravičeno smo pričakovali, da vlada in njen predsednik poznata stališča stroke in da jih bosta pri svojih odločitvah tudi upoštevala. Naša strokovna stališča se niso spremenila. Vztrajali bomo pri zahtevi, da sodelujemo pri odločitvah o prihodnosti Lipice, ker je Lipica v svetovnem merilu izjemna kulturna krajina. Nastajala je vzporedno z oblikovanjem lipicanca, skupaj sta vrednota in rezultat prizadevanj naših prednikov," pojasnjuje krajinska arhitektka dr. Ana Kučan.

Nad Pahorjevimi načrti v Lipici je neprijetno presenečen tudi dr. Boris A. Novak, književnik, velik borec za lipicance in predsednik Društva prijateljev Lipice. Pred štirimi leti je napisal tragikomedijo Lipicanci gredo v Strasbourg, s katero je opozoril na ogrožanje življenjskega okolja lipicancev zaradi načrtovane širitve golfa. Danes ugotavlja, da bi bila snov za tragikomedijo ista, če bi se odločil za pisanje še ene. "Ogorčen sem, da po vseh teh letih in po vsem trudu, da bi bila Lipica namenjena svojemu osnovnemu namenu, tudi ta vlada pada v isto past kot vse prejšnje, da želi razprodajati naravno in kulturno dediščino pod mizo in da se ne zaveda svoje odgovornosti," nam je potarnal Boris A. Novak.

Šokiran je, ker v Sloveniji ni nikakršnega kulturnega spomina. "Kot da so politiki, ki so svoj čas podpirali nujnost, da bi bila Lipica namenjena predvsem konjereji, pozabili na vse argumente, ki so govorili proti razširitvi igrišča za golf. Najbrž kaže te argumente ponovno obnoviti: da je kraški teren geološko popolnoma neprimeren za golf, ker voda ponika, in to pomeni, da bi bilo treba uporabiti ogromne količine vode za namakanje teh igrišč. Predvsem pa se s tem seveda ogroža življenjski prostor konj," je prepričan Novak. Po njegovem gre v primeru Lipice le za "poskus preusmerjanja pozornosti s katastrofalnega referenduma o arbitražnem sporazumu glede hrvaško-slovenske meje. Sam podpira arbitražo, se mu pa zdi povsem nepotrebno in neodgovorno, da se tovrstna odgovornost z vlade in parlamenta prenaša na ulico. "Zdi se mi nesprejemljivo, da v tovrstne politične manipulacije vlečejo tudi spomenike naravne in kulturne dediščine. In če imamo toliko referendumov, predlagam, da bi na tak demokratičen način odločili tudi o tem, ali bi igrišče za golf v Lipici imelo devet ali osemnajst lukenj," je hudomušen Boris A. Novak.