Kot je še poudaril MZZ v sporočilu za javnost, "arbitražni sporazum nedvoumno navaja, da mora arbitražno sodišče poleg poteka meje na kopnem in morju določiti tudi stik Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij ob uporabi mednarodnega prava, pravičnosti in načela dobrososedskih odnosov za dosego poštene in pravične odločitve, upoštevajoč vse relevantne okoliščine ter vitalne interese obeh držav".

Ministrstvo je ob tem znova opozorilo, da je premier Borut Pahor glede hrvaške enostranske izjave svoj odgovor posredoval hrvaški strani že 19. novembra lani, kot del zakona o ratifikaciji pa je izjavo glede tega 19. aprila letos potrdil tudi državni zbor.

V izjavi, ki jo je potrdil DZ, piše, da ob upoštevanju suverene pravice vsake države, da daje enostranske izjave in ob tem, da je bila Slovenija seznanjena z namero Hrvaške, da poda enostransko izjavo k arbitražnemu sporazumu, "Republika Slovenija izjavlja, da se ni strinjala z izjavo Republike Hrvaške z dne 9. novembra 2009 niti z njeno vsebino".

V izjavi je Slovenija tudi zapisala, da v skladu z mednarodnim pravom hrvaška enostranska izjava nima učinka na vsebino sporazuma in nobenega učinka za arbitražni postopek. Poudarila je, da je "naloga arbitražnega sodišča določiti ozemeljski stik teritorialnega morja Republike Slovenije z odprtim morjem (stik Slovenije z odprtim morjem), torej ohranitev pravice Slovenije do stika z odprtim morjem, ki ga je imela na dan osamosvojitve 25. junija 1991". Izjavila je še, da se arbitražni sporazum razlaga v skladu z običajnim pomenom izrazov v določbah samega sporazuma.

Članek iz Novega lista si preberite tukaj.

Novi list je danes poročal, da je premier Pahor v ponedeljkovem televizijskem soočenju s predsednikom SDS Janezom Janšo razkril, da je Kosorjeva sprejela "trgovino", da v zameno za odpravo slovenske blokade v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU sprejme slovensko zahtevo po izhodu na odprto morje. Kosorjeva pa naj bi to "trgovino" sprejela, potem ko je Slovenija "prižgala rdečo luč" za pogovore z EU, povzema časnik Pahorjevo interpretacijo pogovora s Kosorjevo.

Kosorjeva zanika navedbe hrvaških medijev: Sloveniji nismo obljubili stika z odprtim morjem

Hrvaška premierka Jadranka Kosor ni predsedniku slovenske vlade Borutu Pahorju v pogajanjih o urejanju spora o meji ničesar obljubila, najmanj pa teritorialni stik Slovenije z odprtimi morjem, kot to sugerira besedilo v današnjem Novem listu, so sporočili s hrvaškega zunanjega ministrstva.

"Poudarjamo, da je dogovorjen zgolj arbitražni sporazum, o njegovi vsebini pa je podrobno obveščena tudi hrvaška javnost. Po razpravi je sporazum ratificiral tudi hrvaški sabor. Nihče izmed poslancev niti izmed priznanih strokovnjakov mednarodnega prava, pa tudi izmed tistih, ki so nasprotovali arbitražnem sporazumu, v dokumentu ni našel stališč, o katerih piše Novi list," so na zunanjem ministrstvu v Zagrebu zapisali v sporočilu za javnost.

Hrvaška diplomacija pri tem spominja, da je Kosorjeva takoj po podpisu arbitražnega sporazuma podpisala izjavo, da nobeno določilo iz arbitražnega sporazuma ne bo pomenilo, da je Hrvaška sprejela slovensko zahtevo za teritorialni stik z odprtim morjem. Pri tem dodajajo, da je bila izjava dogovorjena tudi s slovensko stranjo.

Pojasnjujejo pa tudi, da je omenjeno razvidno tudi iz besedila arbitražnega sporazuma, ki določa, da se bodo vprašanja meje na morju in na kopnem urejala izključno v skladu z mednarodnim pravom.