Severni mestni park obsega območje med Gospodarskim razstaviščem in Župančičevo jamo ter med Vilharjevo in Linhartovo cesto in se smiselno navezuje tudi na kulturno zgodovinski spomenik Navje. Kot pojasnjujejo na občini, so gradbeno dovoljenje zanj pridobili junija lani, pravnomočno uporabno dovoljenje pa konec aprila.

Otroško igrišče, ki je sestavljeno iz igrišča s tobogani in igrišča na temo morja, skupno meri nekaj manj kot 1000 kvadratnih metrov. Poleg tega so v parku uredili tudi pohodne tlakovane in peščene pešpoti, javno razsvetljavo in dve fontani.

V njem bodo odprli tudi tematski park z desetimi spletnimi knjižnimi portali z literarnimi vsebinami in drugimi informacijami, povezanimi s knjigo in dogodki ob letošnjem svetovnem prestolništvu knjige. Številne aktivnosti za otroke in odrasle bo v parku vse leto izvajalo tudi Združenje staršev in otrok Sezam.

Projekt za Severni mestni park je bil sicer izdelan že leta 1984, za drugo fazo urejanja pa so projekt naredili leta 2008.

Danes so prav tako odprli tudi 40 metrov dolg podhod pod Vilharjevo cesto, ki predstavlja povezavo Bežigrada s centrom mesta. Povezuje območje Zupančičeve jame in obstoječi podhod pod železniškimi tiri, ki mu je tipološko in funkcionalno tudi podoben. Vrednost investicije znaša 1,2 milijona evrov, so še zapisali na občini.