Gorazd Štangelj je v cilj prišel v drugi skupini, ki je zaostala 46 sekund, zasedel je 50. mesto. V tej skupini je bil tudi vodilni po dveh etapah Avstralec Cadel Evans, ki je v skupnem seštevku nazadoval na 24. mesto. Štangelj je skupno 50., za vodilnim moštvenim kolegom Vinokurovom zaostaja točno dve minuti.

Tretja, 224 kilometrov dolga etapa od Amsterdama do Middelburga je bila praktično nadaljevanje druge. Spolzko cestišče, slabe ceste, številni zavoji in nervoza kolesarjev so opravili svoje. Če temu dodamo še veter, ugotovimo, da sta bili bolj zadnji dve etapi bolj podobni klasičnim severnjaškim enodnevnim dirkam kot pa preizkušnjam na Giru. Boj je bil ubijalski, veliko kolesarjev si je želelo obleči rožnato majico, posledica pa so bili padci, pri katerih je kratko potegnilo kar nekaj favoritov. Nekaj jih je zaostalo tudi zaradi počenih zračnic.

Nosilca rožnate majice Cadela Evansa je tako pri branjenju vodstva zaustavila gneča ob skupinskem padcu, Britanec Bradley Wiggins, zmagovalec kronometra, pa se je celo sam znašel na tleh, tako kot Američan Christian Vande Velde (zlomil si je ključnico), Španec Pablo Lastras, Italijan Marzio Bruseghin in še kdo. Wiggins, ki je imel neverjetno smolo že dan prej, je zaostal skoraj štiri minute in se najbrž že poslovil od boja za skupno zmago.

"Neverjetno, česa takega še nisem doživljal. Čeprav smo nekaj takega predvidevali in poskušali biti previdni, se nam ni izšlo. Po padcu sem ostal sam, tako da sem mogel celo vleči zasledovalno skupino. Predvideval sem, da bom ob rožnato majico, toda vendarle nisem mislil, da jo bom izgubil na tak način. Upam, da je takih etap konec, da se le ne bodo nadaljevale v Italiji," je po tretji etapi dejal Evans, mnogo bolj zadovoljen pa je bil Vinokurov, ki je zdaj v zelo dobrem izhodiščnem položaju za končni uspeh:

"To je bil naš cilj, do katerega smo prišli celo prej, kot smo pričakovali. Pred zadnjim zavojem sem videl, da se je Andre Greipel odpeljal naprej, tako da sem bil prepričan, da bo on novi nosilec majice vodilnega. Toda ni zmagal, majica pa je pripadla meni. To je prava motivacijska injekcija za naprej. Ne samo zame, ampak za vso ekipo, ki je danes opravila fantastično delo. Verjamem, da bomo tudi v četrtkovem ekipnem kronometru pokazali svojo moč."

Dirka se zdaj seli v Italijo, a je veliko vprašanje, kako bodo kolesarji do tja prišli. Letališča v severni Italiji so zaprta, tako da bodo morala karavana očitno pristati na kakšnem drugem letališču, do Savigliana, kjer bo start ekipne vožnje na čas, pa priti z vlakom. Če ne bo še kaj hujšega, jim bo povsem propadla prosta sreda.