Kolesarka iz Ledin je imela zaradi težav pri vpenjanju pedal na štartu nekaj časa pred sabo Ano Zupan (Energija) in Ukrajinko Anno Boyko (ISD), mladinsko svetovno prvakinjo 2007, ki pa na spolzki in zato tehnično zahtevni trasi drobni plezalki nista mogli dolgo slediti.

»Res, najslabše mi je šlo v uvodnem krogu. Dokler motor ni stekel s polnimi obrati. Vozila sem vseskozi v svojem ritmu. Čeprav sem imela veliko prednost, nisem varčevala z močmi. Tvegala pa res nisem. Že iz lanskih izkušenj, ko je tu nerodno in brez potrebe padel zmagovalec Luka Mezgec, vem, da je bolje voziti z glavo,« je zrelo razmišljala. Njen odnos je profesionalen. Zanimivo je, da je v soboto celo prišla na ogled proge. Pred štartom je pozorno poslušala svetovalca, olimpijca Primoža Štrancarja. V cilju pa je naprej obrisala kilogram blata s sponzorskega napisa na kolesu ter ga pred tuširanjem očistila. »Tudi v takih razmerah je kolo delovalo odlično. Skrbeti moram, da bo zdržalo sezono,« je opisala odnos do opreme.

Da je v svojem okolju zelo priljubljena, se je videlo po številu navijačev iz Ledin. Sorodnikov in sovaščanov je bilo za majhen avtobus. Vzpodbuda pa ni pomagala moškemu delu slovenskih tekmovalcev. Tretji, Primorec Matjaž Budin, in četrti, Korošec Robi Kordež, nista bila kos Grku Periklisu Iliasu in Brazilcu Henriqueu Avanciniju. Oba sta člana ukrajinske profesionalne ekipe ISD, ki sponzorira tudi veliko profesionalno italijansko ekipo. »Tukaj je zares prijetno dirkati. In manj napeto kot v Italiji,« je razmere pohvalil Grk, ki je celo 31. na svetovni lestvici (Žakljeva je trenutno 32.). »Žal sta bila premočna. Grk je v uvodnem krogu tako potegnil, da sem mislil, da ga bomo videli šele v cilju, a smo ga ujeli in malce tudi prehiteli. V zaključku pa je bilo meni tako hudo na strmih klancih, kjer je bilo zaradi blata treba peš, da nisem mogel več slediti,« je dvoboj s tujci opisal Matjaž Budin, ki po slovesu dela reprezentantov ter odhodu Luka Mezgeca na cesto drži slovenski primat. Prav z dirkami, kakršna je domžalska, ki ima 160 kolesarjev na štartu in je zgled za organizacije, bodo na kolesih širokih gum zadržali mlade, ki jih je zadnja leta vse več. Urban Ferenčak, mladinski zmagovalec, se je na cilj znova pripeljal po zadnjem kolesu, hkrati pa že redno prakticira dvojni program. Tudi na cesti je konkurenčen našim najboljšim in že gre po poti Golčerja, Vrečerja, Kocjana…