Svetovni prvak, tekmovalec BMC Racing Teama, je v živčni etapi, polni padcev in okvar, izkoristil težave zmagovalca kronometra Bradleyja Wigginsa in oblekel rožnato majico. Pred Farrarjem ima v skupnem seštevku sekundo prednosti. Gorazd Štangelj je z zaostankom 37 sekund zasedel 78. mesto, v skupnem seštevku je 103., za vodilnim zaostaja minuto in 17 sekund.

Čeprav je bila druga etapa namenjena sprinterjem in so strokovnjaki napovedovali skupinski sprint glavnine, so se uresničila predvidevanja zmagovalca prve etape Wigginsa, ki je napovedal možnost, da imajo lahko že nizozemske etape vpliv na skupni vrstni red. Videti je, da si je Britanec s svojo izjavo kar sam nakopal težave, saj je bil gotovo eden večjih osmoljencev preizkušnje. Že sredi etape se je zapletel v padec, glavnina ga je sicer športno počakala, toda v zadnjih kilometrih je bil spet žrtev skupinskega padca, ki je skupino prepolovil.

Tako je, kot še nekateri favoriti (Carlos Sastre, Damiano Cunego, slednji je imel že prej težave z okvaro kolesa) in tudi Slovenec Štangelj, ostal v ozadju in moral predati majico vodilnega. Ta zdaj pripada Evansu, ki pa jo bo najbrž težko dalj časa obdržal, saj bo Farrar že v naslednji etapi v bonifikacijskih sprintih napadal in si s tem priboril dodatne sekunde.

"Seveda sem vesel rumene majice, a marsičesa ne razumem. Ne vem, zakaj je bilo toliko živčnosti. Bolj nevarne etape oziroma dirke v moji karieri najbrž še nisem vozil. Moram biti zadovoljen, da se je vse srečno končalo, nepričakovano sem celo prišel do majice vodilnega," je na cilju dejal Evans, ki skupnega vodstva v tretji etapi od Amsterdama do Midellburga ne namerava braniti za vsako ceno, medtem ko Farrar - udeležen je bil pri prvem skupinskem padcu -, že napoveduje boj za skupno vodstvo:

"Predvsem sem zadovoljen, da se že v drugi etapi izpolnil cilj, po katerega sem na Giro prišel. Zdaj se mi ponuja lepa možnost, da oblečem tudi rožnato majico in velja jo izkoristiti. Tudi jutri si želim zmagati."