Na vprašanje, kako je danes s konzervativnim delom političnega prostora, za katerega se zdi, da se danes ne zna pozicionirati, Oman odgovarja, da je bil leta 1992 še čas, da bi uresničili njegovo zamisel o obnovi nekdanje Koroščeve ljudske stranke po vzoru nemške CDU, ki je stranka na bazi krščanske demokratske politične filozofije, ni pa zadrta klerikalna stranka. Kot pojasnjuje, bi jo bilo takrat iz Slovenske kmečke zveze in Krščanskih demokratov še možno napraviti, a mu to takrat ni uspelo.

"Če je bila SDS, socialdemokratska stranka, pod Pučnikom vodstvom demokratična levica, je danes težko govoriti, da je sedanja SDS še to. Zdaj sploh ne vem, ali je to liberalna ali konzervativna stranka," je Oman odgovoril na vprašanje, kje so danes pravi socialdemokrati. V evropskem parlamentu je po njegovih besedah to konzervativna stranka, vključena v Evropsko ljudsko stranko.

"Kako lahko iz socialdemokrata postaneš liberalec ali konservativec, mi ni čisto jasno, a očitno je tako. Na drugi strani, pogojno levici, vsaj pri nas ji tako rečemo, pa so po mojem vse tri stranke, LDS, Zares in SD, stranke kapitala, to pa ni levica," pravi Oman.

Kot je prepričan, vsaka stranka zase verjame, da je žlahtna, pa naj bo konzervativna, socialistična, liberalna ali katerakoli že. "Vsak verjame, da deluje v pozitivnem smislu, in po moje je samo to lahko žlahtno," poudarja.

Odkar je na čelu SLS Radovan Žerjav, Oman, kot pojasnjuje, spet plačuje članarino za stranko. Boji pa se, da so javnomnenjske raziskave, po katerih stranki ne kaže najbolje, kar precej točne. Ob tem dodaja, da je težko karkoli napovedovati.

Če bi bile zdaj volitve, bi gotovo zmagal prvak opozicije Janez Janša, je prepričan Oman. Po njegovem mnenju je dobro, da se vlade oziroma stranke na oblasti menjajo. Glede morebitne koalicije med sedanjim predsednikom vlade Borutom Pahorjem in Janšo Oman pravi, da so v politiki mogoča vsakršna preigravanja in vsakršne koalicije in da je koalicija, kakršna koli že, boljša od anarhije.

Kot je dejal Oman, novega kmetijskega ministra Dejana Židana ne pozna, a če je bil direktor Panvite, "vsekakor mora biti sposoben mož". Pred njim so po Omanovih napovedih težke naloge. O novem ljubljanskem škofu Antonu Stresu pa pravi, da je "visok intelektualec z dvema doktoratoma iz filozofije, in to v Parizu, ne pri nas".