Čez dobrih deset dni se bo pred disciplinskim senatom Nacionalne antidopinške komisije zagovarjal zaradi suma o nedovoljeni pomoči, česar ga je na podlagi bioloških parametrov biološkega potnega lista obtožila Mednarodna kolesarska zveza UCI.

Primer Tadeja Valjavca pred Nacionalno antidopinško komisijo (NAK) je edinstven. Disciplinski senat, ki ga v skladu s pravilnikom KZS in OKS oblikuje predsednica disciplinske komisije Irena Ilešič Čujovič, bo imel težko nalogo. Na začetku tudi sistemske narave po pravni plati. Doslej so se ukvarjali s primeri, ko je bil športnik obtožen uporabe dopinga na podlagi pozitivnih testov na dopinških kontrolah. Tokrat gre za sum na podlagi testov parametrov, ki bi lahko le nakazovali na uporabo nedovoljenih sredstev. Vodja oddelka za boj proti dopingu pri OKS Jani Dvoršak je izjavil, da bodo Mednarodno kolesarsko zvezo šele zaprosili za dokumentacijo v primeru Valjavec. Slovencem bo pomagal tudi primer Pellizotti, ki se bo pred italijanskim olimpijskim komitejem CONI začel 17. maja.

Tadej Valjavec je v čudni situaciji, ko mora dokazovati, da je lani vse delal korektno in po naravni poti, odstopanja v biološkem potnem listu pa so splet naključij. Prav pri takem dokazovanju mu ni v prid besedni dvoboj preko medijev s klubskim zdravnikom AG2R Ericom Bouvetom. Ta se je po pričakovanjih odzval na prve jezne izjave Tadeja Valjavca, objavljeni (in potem umaknjeni) izjavi na njegovi spletni strani, ki so jo povzeli vsi tuji kolesarski mediji. Valjavec je tedaj dejal, da gre del krivde tudi na račun klubskega zdravnika, ker izvidov bolezni, ki ga je trla lani spomladi, ni poslal na UCI, kar naj bi bilo njegovo delo. Francoz se je naredil pravega Francoza. »UCI ne vodi zdravstvene evidence kolesarjev. Potrdilo bi prišlo v poštev samo v primeru, ko kolesarji uporabljajo zdravila z negativne liste in potrebujejo dovoljenje za dovoljeno terapevtsko terapijo. Tega pa v tem primeru ni bilo. Potrdilo o bolezni v ničemer ne bi spremenilo sklepov, ki jih daje biološki potni list,« je prepričan Eric Bouvet, ki je tudi potrdil, da ga je Valjavec letos spomladi zaprosil za to potrdilo: »Poslal sem mu kopijo in poslal jo je na UCI.«

Zdravnik ekipe pa je začinil primer še s svojim komentarjem, češ da bolezen ne more biti razlog za nenormalne vrednosti krvi in da bo Valjavec moral najti drugo razlago za pojasnjevanje vrednosti v biološkem potnem listu. Reakcija zdravnika je razumljiva, saj se želi čim bolj distancirati od takega primera, posebno še, ker ga je Valjavec vpletel v primer.

Med zanimivejšimi podatki v zakulisju zgodbe je sprememba na sedežu UCI. Od februarja antidopinški oddelek UCI vodi Italijanka Francesca Rossi, potem ko je Anne Gripper, poznana s primera Nose, končala delo konec leta. »To je začetek zgodbe. Postopki se izboljšujejo,« pravi Rossijeva, ki je prej delala v antidopinškem laboratoriju v Rimu, kjer je bila specialistka za »mikrodoze« – minimalno kontinuirano uporabo dopinga: »Gre za težko ugotovljivo obliko dopinga, predvsem EPO. Usmeriti se moramo tarčno v testiranje kolesarjev, da pridemo blizu. Vse to je kot igra šaha, kjer je treba vnaprej predvideti naslednje poteze.« Rossijeva je Valjavcu, Pellizottiju in Rosondu torej napovedala šah, misleč, da bo tudi mat.