Preizkušnja vzdržljivosti in spretnosti na robu Domžal je uvrščena tudi v mednarodni koledar dirk UCI razreda 2. Prva zvezdnica bo seveda Tanja Žakelj (MBK Orbea), ki je na zadnji dirki v Belgiji s 15. mestom dosegla dosežek kariere, dirka na Šumberku (nedelja 11.00) pa bo le močan trening.

Kaj bo v ospredju dirke v Domžalah?

Zame to niso samo klubske obveznosti, pač pa se je lepo pokazati tudi na domači sceni. Žal Blaže Klemenčič ne bo, upam pa, da bo vsaj Nina Homovec kljub hudemu padcu v Belgiji zmogla biti prava konkurenca. S trenerjem Luko Želetom sva dirko vzela zares. Dobro vem, da je taka dirka najboljši trening. To pomeni, da sem bom potrudila.

Mednarodna kolesarska zveza UCI je v zadnjem tednu objavila, da se bodo za kvalifikacijsko sito upoštevale mednarodne dirke od 23. maja 2010. Domžale so za London torej še nepomembne?

In tudi te dirke doslej. Kaj morem. Vendar bo za vse enako, pred nami sta dva enoletna ciklusa.

Začetek svetovnega pokala je bil uspešen. Trenutno ste na 18. mestu po dveh dirkah svetovnega pokala, dvakrat ste bili na stopničkah med mlajšimi članicami. Kateri je vaš najboljši dosežek med elito?

Že 27. mesto na prvi dirki je bila lepa osnova, a nisem pričakovala, da bom že na naslednji dirki med petnajsterico. Sedaj seveda ciljam višje, med deset najboljših. Čez dva tedna v Offenburgu bo prva priložnost, vse pa je odvisno, kot vedno, tudi od proge, dnevne forme. Želim čim višje med elito.

Vas vabijo na cestno kolo? Slovensko žensko cestno kolesarstvo je v vzponu. Polona Batagelj, nekdanja tekmica s širokih kolesnic, se dobro znajde.

Gorazd Penko, ki vodi žensko ekipo in reprezentanco, me je vabil na dve dirki v Italijo, a se je moj tekmovalni program obakrat prekrival z drugimi dirkami. Na cestnem kolesu sem le za trening. Ne verjamem, da bi se znašla, še posebno na dirkah visokega ranga. To je drug način, vožnja v skupini. Moje načelo je, da se tekmuje v tem, kar se trenira, oboje skupaj gre zelo težko. Za zdaj sem torej na 26-colskih obročnikih.