Začelo se je s sedaj že skoraj tradicionalno zaskrbljenostjo zaradi grške dolžniške krize. Ameriške vlagatelje so skrbeli televizijski posnetki demonstracij v Grčiji proti varčevalnim ukrepom in iz te bojazni je nastal preplah, da se lahko kaj podobnega zgodi tudi drugim evropskim državam, kar bi imelo neposredno škodo za ZDA, največjo trgovinsko partnerico EU, in za svetovno gospodarsko okrevanje.

Dow Jones je tako zadnje tri dni do konca četrtkovega trgovanja izgubil 631 točk oziroma 5,7 odstotka vrednosti. Grška dolžniška kriza vpliva na Wall Street sicer že več tednov, pri čemer negotovost kdaj malo pojenja, potem pa spet izbruhne.

Dow Jones je zaradi tega sprva nazadoval za 200 točk, potem pa je prišlo do napake pri navedbi cene delnice podjetja Procter & Gamble, ki je na borzi Nasdaq nenadoma navidezno padla za 37 odstotkov oziroma s 60 na manj kot 40 dolarjev.

To je sprožilo pravi naval razprodaje delnic in Dow Jones je zgrmel za 998,50 točke, preden je začel spet okrevati. Padec je bil največji po točkah v zgodovini indeksa v času trgovalnega dne. Indeks je nazadnje podobno krepko nazadoval 15. oktobra 2008 na višku zadnje finančne krize, ko je med trgovanjem padel za skoraj 781 točk, dan pa končal z dnevno izgubo 733 točk.

Podjetje Procter & Gamble trdi, da je bila najnižja cena delnice 56 dolarjev. Dogajanja na borzi sedaj preiskuje tudi Zvezna komisija za vrednostne papirje in borzo, ki obljublja javno objavo izsledkov raziskave. Borza Nasdaq je sporočila le, da je razveljavila določene transakcije od 14.40 do 15. ure po newyorškem času. O zmedi na borzi so seznanili tudi predsednika ZDA Baracka Obamo.

Hudo nihanje vrednosti delnic je sicer v današnjih razmerah prej normalno kot ne. Delnice se prodajajo in kupujejo v velikih svežnjih s pomočjo računalniških programov, ki imajo vgrajene "varovalke" in sprožijo prodajo, ko vrednost delnice pade pod določeno mejo. Ta varovalka lastnike delnic varuje pred velikimi izgubami, obenem pa sproža verižne reakcije in po napačni navedbi cene Procter & Gamble se je ta pospešila.

Krepko so nihale tudi druge delnice. Delnice podjetja Apple so v določenem trenutku padle za 22 odstotkov, na koncu pa okrevale. Najbolj divje je bilo trgovanje z delnicami svetovalnega podjetja Accenture, ki so se s sredine vrednosti 42,17 dolarja v četrtek pocenile na 4 cente, nato pa na koncu trgovanja okrevale nazaj na 41,09 dolarja.

Nikkei znova izgubil več kot tri odstotke

Živčnost zaradi grške dolžniške krize in strah pred njeno širitvijo na druge države območja evra ne popuščata. Tečaji delnic v Tokiu so znova strmoglavili. Indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, je dan končal pri vrednosti 10.364,59 točke. To je 331,10 točke oz. 3,10 odstotka manj kot v četrtek.

Vlagatelji na tokijski borzi tako ostajajo močno zaskrbljeni zaradi javnofinančnih težav v območju evra. Ker se v takšnih razmerah krepi tudi jen, se zaradi tega po poročanju tujih tiskovnih agencij cenijo tudi delnice japonskih izvoznikov.

Nikkei je v tem borznem tednu, ki je zaradi praznikov trajal le dva dneva, izgubil kar 6,27 odstotka, s čimer je izpuhtela vsa dosedanja rast v letošnjem letu. V letu 2010 je tako Nikkei 1,72 odstotka v minusu.

Evropske borze sledijo negativnim gibanjem na Wall Streetu

Po krepkem četrtkovem znižanju tečajev na ameriškem Wall Streetu je danes razprodajo delnic opaziti tudi na borzah v Evropi. Dodatno na negativna gibanja vplivata zaskrbljenost glede možnosti razširitve grške dolžniške krize ter negotovost glede izida volitev v Veliki Britaniji.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx se je v prvi uri in pol trgovanja znižal za 1,16 odstotka na 2581 točk.

V Londonu se je indeks FTSE 100 znižal za 0,34 odstotka, v Frankfurtu indeks DAX za 0,77 odstotka in v Parizu indeks CAC 40 za 1,94 odstotka.

Vendar pa se je danes okrepil tečaj evra. Zvišal se je za 0,8 odstotka in se vnovič povzpel do tečaja 1,27 dolarja, kolikor je znašal pred četrtkovim padcem na najnižjo raven v zadnjih 14 mesecih.