"O kazenski odgovornosti lahko odloča le državno tožilstvo Republike Slovenije, torej državni tožilci in po potrebi pristojno sodišče, in nikakor noben organ izvršilne veje oblasti," dodaja Kos. Pomeni, da se je Pahor s svojimi izjavami znova prenaglil, kajti revizija postopka vračanja nevarnih bulmastifov še zdaleč ni končana. S tem primerom se intenzivno ukvarjajo tako kriminalisti kot tudi komisija za preprečevanje korupcije.

Pahor je pred tednom dni objektivno krivdo za vrnitev bulmastifov prvič pripisal nekdanjemu kmetijskemu ministru Milanu Pogačniku. Po drugi strani je v sredo poslance državnega zbora - "v prid in zagovor Milana Pogačnika" - opozoril: "Leta 2008 in 2009, ko je prihajalo do odločitev o ravnanju z nevarnimi psi, je bilo stanje kolizije dveh zakonov (o zaščiti živali, op. p.). Enega, ki je prihajal v veljavo, in drugega, ki je že veljal, pa je postajal obsoleten. Za ljudi, za uradnike, ki so odločali, kaj je prav in kaj ni, ta situacija ni bila pregledna, kot se zdi danes." Toda tudi s to trditvijo je premier udaril mimo. Novela zakona o zaščiti živali, ki je nastala zaradi napada Baričevičevih bulmastifov na Megliča, namreč velja že od 3. marca 2007, uradniki kmetijskega ministrstva pa so o zadevi odločali leto dni po uveljavitvi novega zakona.

Poleg tega navzkrižne veljavnosti dveh zakonov ne more biti, saj z dnem uveljavitve novega zakona preneha veljavnost staremu. In če bi kdo moral vedeti, kateri zakon o zaščiti živali je pravi, so to zagotovo kmetijski minister in njegovi pravniki, saj je novelo zakona o zaščiti živali v vladno in parlamentarno obravnavo vložilo prav kmetijsko ministrstvo.

Premier Pahor je snedel tudi obljubo, da novega kmetijskega ministra ne bo obremenjeval z bulmastifi, ki so 2. februarja letos pokončali lastnika (Pahor pravi, da je bila to tragedija, "ki je povzročila, da je bil lastnik zavoljo ljubezni do svojih psov njihova žrtev"). Prav Dejan Židan je namreč po premierjevih besedah tisti, čigar naloga je odločiti se, ali bo kdo v tem primeru nosil disciplinsko odgovornost.

Zanimivo je tudi, da se je Pahorju za pojasnjevanje vzrokov za tragedijo ponudil januarja 2003 odstavljeni direktor veterinarske uprave Zoran Kovač, čeprav zadnjih sedem let živi in dela v Bruslju. "Tragedija je dejansko nastala kot posledica 'gnilega in koristoljubnega delovanja - plačilo uslug', ki si ga privoščijo odgovorne osebe na veterinarski upravi," je Kovač med drugim pisal Pahorjevemu kabinetu.