Vodja zdravniške ekipe francoskega kolesarskega moštva se ne strinja s trditvami začasno suspendiranega slovenskega kolesarja, da je bil prenizek hematokrit v krvi posledica bolezni, ki jo je prestal v lanski sezoni. "Valjavec naj raje poišče druga pojasnila za anomalije v krvni sliki. Zdravniško potrdilo, o katerem govori, dejansko obstaja, vendar ni bila moja dolžnost, da ga posredujem UCI (Mednarodni kolesarski zvezi, op. STA). In tudi, če bi to storil, to ne bi spremenilo ničesar v zaključkih iz biološkega potnega lista," je danes dejal Bouvat za kolesarski novičarski portal Cyclingnews.

Glavni zdravnik Valjavčevega moštva je osvetlil kronologijo dogajanja: "Valjavec je moral odpovedati nastop na lanski dirki po Kaliforniji zaradi prebavnih težav. Po vrnitvi domov ga je pregledal slovenski zdravnik, ki je diagnosticiral njegovo bolezen. Valjavec mi je nato v mojo vednost poslal zdravniško potrdilo." Bouvat nadaljuje, da "Mednarodna kolesarska zveza ne vodi zdravstvene evidence o kolesarjih. Dolžni smo jim posredovati le potrdila v zvezi z izjemami o uporabi prepovedanih snovi za zdravljenje, a v tem primeru ni bilo tako".

Valjavec je namreč v ponedeljek moštvenemu zdravniku očital, da zdravniškega potrdila o zdravstvenih težavah, ki so po Valjavčevem mnenju vzrok za odstopanja v krvni sliki, ni posredoval Mednarodni kolesarski zvezi. Zdravnik trdi, da je imel Valjavec več kontrol krvi, nenormalna krvna slika, ki izhaja iz končnega zaključka preiskave, pa se je pokazala šele nekaj tednov pozneje. "Takrat me je vprašal, ali še imam pri sebi zdravniško potrdilo in jaz sem mu poslal kopijo, ki jo je nato poslal UCI," je zatrdil zdravnik. Bouvat trdi, da je imel Valjavec, ko so ga v začetku leta obvestili o sumljivem vzorcu, možnost pojasniti vzrok za odstopanja v krvni sliki neodvisnemu izvedencu, ki proučuje izsledke iz bioloških potnih listov.

"Vendar so strokovne ugotovitve jasne: bolezen, ki jo je prestal na začetku leta 2009, ne more na noben način pojasniti, zakaj je imel nenormalno krvno sliko, zaradi česar je UCI povsem upravičeno zahteval začetek disciplinskega postopka proti njemu. Naj raje poišče drugo razlago za nenormalno krvno sliko, kot pa da širi to zgodbo, ki je povsem neutemeljena," je sklenil Bouvat.

Mednarodna kolesarska zveza je v začetku tedna sprožila disciplinski postopek zoper tri kolesarje: Valjavca, Italijana Franca Pellizottija in Španca Jesusa Rosenda Prada zaradi odstopanj v krvnih vzorcih, odvzetih v okviru programa bioloških potnih listov. Vsem kolesarjem je bila izrečena začasna prepoved nastopanja na mednarodnih tekmovanjih. Valjavec se tako ne bo udeležil letošnje dirke po Italiji, na katero se je pripravljal od začetka leta. Direktor kolesarske ekipe Ag2r-La Mondiale Vincent Lavenu je napovedal, da bodo Valjavca takoj izključili iz moštva, ko ga bo uradno kaznovala UCI. Valjavec trdi, da je nedolžen in da bo nedolžnost dokazal na sodišču.