Tako bo na 93. izvedbi Gira Slovenijo zastopal le Gorazd Štangelj, ki pa nima visokih ciljev. Kot vsako leto in praktično na vseh dirkah bo opravljal vlogo pomočnika, tokrat bo njegov "šef" Aleksander Vinokorov, glavni adut kazahstanskega moštva Astana.

"Ne sam ne ekipa nismo pod pritiskom, smo povsem sproščeni. Naš cilj je, da vsaj en dan nosimo majico vodilnega, temu bomo prilagodili vse. Na zadnjih dirkah je ekipa pokazala, da je složna, da v njej ni nobenih nesoglasij. Vsi bomo delali za vsakega in upam, da se bo naša složnost pokazala tudi pri rezultatih," je dejal Novomeščan, ki si želi predvsem končati dirko, popraviti formo, ki še ni na najvišji ravni, in dokazati, da je dovolj dober tudi za nastop na julijskem Touru.

Povsem jasno je, da se dirka po Italiji ne more primerjati z dirko po Franciji. Tako ne razmišlja le Štangelj, ampak praktično vsi drugi z izjemo Italijanov, ki jim domača dirka vendarle pomeni nekoliko več kot drugim. Zato bo tudi tokrat njihova motivacija zelo visoka, domača javnost pričakuje, da bo po dveh letih suše - lani je zmagal Rus Denis Menčov, predlani pa Španec Alberto Contador -, naslov zmagovalca vendarle ostal doma. Res je, da so tudi italijanske vrste razredčene, saj imata zmagovalec leta 2007 in lani drugi Danilo Di Luca ter lani tretjeuvrščeni Franco Pellizotti prepoved nastopa, toda vseeno je še cela vrsta italijanskih kolesarjev z željo po zmagi, v prvi vrsti Damiano Cunego, Ivan Basso, Stefano Garzelli in Marzio Bruseghin, slednji je od omenjenih edini, ki dirke še ni dobil.

Vsekakor pa veliko favoritov prihaja tudi iz drugih držav. Prvo zmago v Italiji bosta lovila svetovni prvak Avstralec Cadel Evans, ki bo ob odsotnosti Menčova nosil številko 1, ter nekdanji zmagovalec Toura Španec Carlos Sastre, poleg omenjenih (oba sta dobila povabilo) in Vinokurova pa znajo biti nevarni še Britanec Bradley Wiggins, Rus Vladimir Karpec, Američan Christian Vandevelde in še kdo.

Vsekakor bo zanimivo tudi v boju, kdo bo odnesel največ etapnih zmag; bo to gorski specialist, ki bo imel šest priložnosti (najbolj bodo zahtevni vzponi na Terminillo, Zoncolan, Plan de Corones, Pejo Terme, Mortirolo in Gavio), ali sprinter, specialisti za zaključke bodo imeli priložnost več. Med najbolj znanimi sprinterji bodo na startu Italijana Alessandro Petacchi in Filippo Pozzato, Avstralci Robbie McEven, Baden Cooke in Graeme Brown, Nemca Andre Greipel in Danilo Hondo, Američan Tyler Farrar, Kolumbijec Leonardo Duque, medtem ko sta nastop zaradi bolezni oziroma poškodbe v zadnjem trenutku odpovedala Španec Oscar Freire in Italijan Davide Bennati.

Dirka bo devetič v zgodovini startala zunaj Italije, začela se bo z 8,4 kilometra dolgim kronometrom, končala pa 30. maja v Veroni, prav tako z vožnjo na čas, dolgo 15,3 kilometra. Poleg uvodnega in zaključnega kronometra bosta še dve "uri resnice", in sicer moštvena in gorska preizkušnja. Skupno bodo morali kolesarji v 21 etapah prevoziti 3416,5 kilometra. Dirka prvič po 21 letih ne bo obiskala Milana.