Kaj vse bo med prtljago?

Ravno razmišljam, da bi moral vzeti dovolj majic z dolgimi rokavi. Letos je veliko dežja in potujem na sever. Vzel sem tudi kopalke. Za vsak primer, če bo čas za slavje in veselje.

Kakšen bo sicer odhod na osmi Giro?

Neobremenjen. Še nikoli nisem odhajal tako sproščen. Giro sem imel v koledarju že od decembra. Ni se mi bilo treba dokazovati kot pretekla leta v italijanskih ekipah in čakati konec aprila, zato je tudi bolj umirjena priprava za odhod. Taktika je poznana. Imamo dobrega liderja. Pričakujem, da lahko obleče tudi rožnato majico ali bo vsaj blizu. Z veseljem grem. Naloge pa bodo seveda odvisne od situacije in jih bom sprejemal le iz dneva v dan naprej.

Potem pa julija še na Tour.

To je v glavi še vedno glavni cilj. Da si izborim mesto tudi v Contadorjevi ekipi in tam dobro dirkam. Seveda gre pošteno narediti tudi delo na Giru.

Ste najbolj pisana ekipa. Člani so iz Kazahstana, Ukrajine, Italije in Španije. Kako se sporazumevate med dirkami?

Z rokami (smeh). Tudi te prav pridejo. Po tej plati smo zares zanimiva ekipa; smo z vseh front. Če sem s španskim delom in Contadorjem, se trudim po špansko. Z Vinokourovim po italijansko, saj sem tam že živel. Menedžer je Francoz. Športni direktor in osebje, mehaniki in serviserji so Italijani. Italijanščina tako prevlada 70-odstotno. S "Kazaki" pač angleško. Ni težav, veliko besed je internacionaliziranih. Res pa je, da pri večerji slišiš vse jezike. Na telefon pa velikokrat ne vem, kako bi se oglasil.

Kakšno je vaše mnenje o tem, kar so zagodli Tadeju Valjavcu?

To, kar so mu naredili, še zdaleč ni pošteno. Načina, ki ga je ubral aparat, kot je UCI, ne odobravam. Da se brez dokazov spravijo na nekoga. Da športnika tako izvzameš iz tekmovanja, brez jasnih kriterijev, na podlagi subjektivnih ocen ljudi. Ko mora sam iskati dokaze, da ovrže sum. Oni bi morali dokazati, da je kaj narobe. Sicer verjamem, da bo pred slovensko antidopinško komisijo dokazal, da ni nič spornega, vendar bodo posledice velike. V njem so ubili ljubezen do kolesarstva. In morda še pri kom, ki bo slišal za to. Tadeju sem v ponedeljek zvečer poslal SMS-sporočilo podpore, čeprav se redko slišiva in nisva v kakšnih prijateljski navezi. Škandali pred Girom so tradicija. O razlogih pa ugibam že dolgo. Ali UCI nagaja organizatorjem Gira ali pa je nekdo spoznal, da ima negativna reklama pozitivni marketinški učinek. Ali pa je še kaj, česar ne vemo.