Po besedah Blaža Kavčiča imamo v Sloveniji znanje in tradicijo, a smo v času krize na področju lesno predelovalne industrije vseeno izgubili tla pod nogami. Omenjena panoga pa nam bi lahko ob pravih smernicah države prinesla 30.000 novih delovnih mest in milijardo evrov dodane vrednosti.

V Evropi in Sloveniji smo se do leta 2020 zavezali zmanjšati porabo energije in gradnja energetsko varčnih objektov bi lahko bila po Kavčiču pomemben vzvod za trajnostni razvoj družbe. Dober primer so javni razpisi v Avstriji, kjer pri pogojih gradnje za javne objekte od izvajalca zahtevajo uporabo lesa.

Tovrstna gradnja je zgolj nekaj odstotkov dražja od klasične, a bi država lahko trend poleg subvencij Eko sklada spodbudila tudi z ukrepi, kot so opustitev davkov, dohodninske olajšave ali subvencioniranje energetsko varčnih materialov, je še dejal Kavčič.

Predsednik upravnega odbora Jelovice Gregor Benčina pa je poudaril, da lahko z uporabo lesa namesto jekla privarčujemo in hkrati naredimo nekaj za okolje. V Jelovici so se tako že pred leti odločili za celovito ponudbo rešitev na področju energetske varčnosti, danes pa se lahko pohvalijo s številnimi nagrajenimi izdelki, ki so plod domačega znanja.

Pri skupini Jelovica so zbranim na Brdu med drugim predstavili številne prednosti lesenih oken in zgradb, hitrost postavljanja energetsko varčnih vrtcev, predstavljena pa je bila tudi izkušnja njihovega naročnika na primeru letošnje prenove dveh vrtcev v Radovljici.