V PR sporočilu družbe RCS Sport organizatorju Gira so med glavnimi imeni nastopajočih pod ekipo AG2R namesto Tadeja Valjavca zapisali Francoza Duponta, pri Liquigasu pa so umaknili Franca Pellizottija. Benečan, za Valjavca v soboto še prvi favorit Gira, je včeraj s pomočjo klubskega zdravnika, najetih strokovnjakov za molekularno biologijo in odvetnikov v Milanu že razlagal svoj primer ob podpori ekipe Liquigas. Seveda ostro protestirajo proti času objave sprožitve disciplinskega prekrška. Malce drugače kot Francozi. Direktor ekipe AG2R Vincent Lavenu je pričakovano takoj objavil, da bodo spoštovali pravilnike, ker "verjamejo v sistem bioloških potnih listov", ter Valjavca v Amsterdam ne bodo vzeli. Lavenu upa, da to ne bo vplivalo na ekipo (dva sta trenirala z Valjavcem v Sloveniji), čeprav razsežnosti afere ne morejo predvideti.

Celoten sistem, v katerega je padel Valjavec, je dokaj zapleten. UCI je leta 2008 uvedla sistem biološkega potnega lista za vse kolesarje najboljših ekip Pro Toura in najboljših Pro kontinentalnih ekip, ki jih organizatorji velikih dirk vabijo na dirke. S tem je želela še bolj oprati sloves najbolj dopingiranega športa. Čiščenje športa se je začelo pri cestnem kolesarstvu. Mednarodna kolesarska zveza UCI je edina, ki ima natančno in dosledno za vse najboljše uvedeno biološko sledenje krvne slike. Dovoljuje le delno statistično odstopanje vzorcev med sezono.

Sistem boja proti dopingu je utečen in krut, brez milosti do kolesarjev. Za sedaj se temu še najbolj upira Alejandro Valverde, trenutno najboljši kolesar s svetovnih lestvic, ki se z asistenco močne španske kolesarske zveze in odvetniki upira temu, da bi ga "potunkali" v afero Puerto iz leta 2006. Italijani so ga s svojega terena pregnali, drugod se brani s pomočjo sodišč. Tudi pred UCI. Kriv ali nedolžen, dokazano dobiva del bitk z UCI. Na jezo drugih kolesarjev in še bolj funkcionarjev, ki s prstom kažejo na to, da pravila niso za vse enaka. Tudi on je že moral kdaj doma ostati brez dirk. Po drugi strani UCI s pomočjo Italijanov občasno "tunka" šprinterja Alessandra Petacchija, z dirk so izločili tudi nekdanjega svetovnega prvaka Alessandra Ballana. A vsak primer je drugačen. Skupno jim je le to, da tako kot Valjavec niso bili nikoli pozitivni na dopinški kontroli. Tudi Lance Armstrong je imel dolge bitke, kot zvezdnik je bil tudi mnogokrat oblaten, vedno je na tapeti. Ubranil se je z ugledom in (po)močjo. Valjavec je bil prepričan, da je poštenost dovolj. Postopek proti njemu bosta glede na predpise sedaj sprožili slovenska nacionalna antidopinška komisija in disciplinska komisija Kolesarske zveze Slovenije, ki bosta v četrtek sporočili, kakšni bodo nadaljnji ukrepi. In še zanimivost: na letošnjem Giru d'Italia bodo opravili 340 krvnih ter 141 urinskih dopinških kontrol, kar bo največ do zdaj.