Kako dobro ste že uspeli spoznati slovensko reprezentanco?

Zagotovo gre za zelo perspektivno reprezentanco, ki bo lahko s skupnim sodelovanjem in tekmami v prihodnjem obdobju veliko naredila. Koliko je vredna v tem trenutku, je zelo težko reči in jo bo treba preveriti na delu. Na papirju je, kar zadeva mladost, talent in potencial, zelo dobra ekipa, a vse to bo treba ovrednoti skozi rezultat.

Kakšni so vaši cilji v kvalifikacijah, kjer ste v skupini skupaj s Španijo, Izraelom in najbrž Madžarsko?

Vsekakor imamo cilj, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo. Imamo zelo težko in kvalitetno skupino. O Špancih ni treba govoriti, medtem ko bo treba zelo resno vzeti Madžarsko. V zadnjih kvalifikacijah niso nastopili v popolni postavi, a imajo nekaj dobrih igralcev, predvsem na poziciji sprejemalca. Njihovo postavo bomo videli 9. maja, ko bodo igrali predkvalifikacije z Luksemburgom. Ne smemo podcenjevati Izraela, saj večina njegovih reprezentantov igra v francoski ligi. Drugi kvalifikacijski turnir se bo igral ravno v Izraelu, kjer bo zelo velik pritisk.

Velike načrte imate tudi za naslednji olimpijski ciklus po letu 2012.

Vsi moramo delati, da bomo ustvarili zelo močno reprezentanco, ki bo sposobna igrati na zelo pomembnih turnirjih v prihodnosti. Med te spadajo svetovno prvenstvo leta 2014 in olimpijske igre leta 2016, ko bo ta sedanja mlada slovenska generacija na vrhuncu svojih moči. Takrat moramo poskusiti napraviti nekaj zares velikega in ne samo dober rezultat.

Bo Andrej Flajs, kljub zadnji odpovedi, še naprej v vaših načrtih?

Andrej Flajs je s svojimi igrami dokazal, da je dober igralec in nanj v prihodnosti zagotovo računamo. Pravočasno nam je sporočil, da bi rad naslednjo reprezentančno akcijo preskočil, da si pozdravi poškodovani gleženj. To je povsem objektiven razlog, da ga tokrat ni z nami, a je kandidat za prihodnje akcije.

Večina reprezentantov prihaja iz vrst ACH Volleyja, ki je letos blestel z blokom v povezavi z obrambo. Bo to značilnost tudi v izbrani vrsti?

Vsi igralci, ki prihajajo iz ACH, so v zadnje pol leta, še posebno v drugem delu lige prvakov, napravili velike rezultate, kjer je njihova igra slonela na servis-blok-obramba, kar je danes trend v svetovni odbojki. Zagotovo bomo mi po tem konceptu, ki ni samo koncept ACH, ampak moderna odbojkarska taktika, nadaljevali.

V to boste morali vpeljati še vse, ki so igrali v tujini.

Tudi ti so za nas zelo pomembni. Tu mislim na Tineta Urnauta, Dragana Radovića, Sebastijana Škorca, Alana Komela in Mitjo Gasparinija. Imamo malo časa, v katerem moramo priti do lastne kompozicije igre in preveriti, kaj nam kdo lahko ponudi v tem trenutku. Na priprave bodo igralci prišli v zelo različnih položajih. Nekateri so šele pred dnevi zaključili z ligo prvakov in so zelo utrujeni, spet drugi so s sezono končali že pred enim mesecem in so ves ta čas brez tekem, treninga in stika z žogo.

ACH Volley po odhodu Glenna Hoaga išče novega trenerja. Po nekaterih govoricah ste tudi vi v igri za to mesto.

Nimam nobenega, ampak res prav nobenega namiga, da bi bil eden od kandidatov. Nisem človek, da bi govoril naokoli, da me želi ta in ta ali oni. Imam kontakte z nekaterimi vodilnimi turškimi ekipami, a bom še počakal, da vidim, kaj se bo zgodilo okoli povabila Budve v ligo prvakov, in najbolj objektivno je, da bom ostal pri tem klubu. Moramo si biti na jasnem: jaz sem trener slovenske reprezentance in naredil bom vse, da bom napravil najboljši možen rezultat. Ne želim, da se to meša z ACH Volleyjem.

Minuli konec tedna ste si v živo ogledali zaključni turnir četverice lige prvakov. Kakšna je vaša ocena dogajanja v Lodžu?

Odbojka je bila pod tisto ravnijo, ki bi bila na predvidenem terminu, saj so vse ekipe tempirale formo za takrat. Razočarali so Poljaki, saj so bili v zelo slabi pripravljenosti in so komaj premagali ACH, vprašanje pa je, kaj bi bilo, če bi Blejci dobili tisti tretji niz. Dinamo iz Moskve je pustil polovičen vtis. Prvi dan je odigral zelo dobro, drugi dan pa se je kar malo osramotil, saj je v finalu samo v enem nizu presegel 20 točk (skupno je v vseh treh nizih dosegel 53 točk, kar je najmanj v zgodovini finalov lige prvakov, op. a.), in to z ekipo, ki ima proračun deset milijonov evrov, pol ruske reprezentance in Danteja Amarala. ACH je z izjemo prvega niza na obeh tekmah odigral enakovredno proti vsem nasprotnikom. Na koncu nam ostane še Trentino, ki je vse opravil najbolj profesionalno. Trentino prihaja iz najmočnejše lige in ima vse malenkosti, ki so potrebne, da napraviš vrhunski rezultat, s čimer je povsem zasluženo postal evropski prvak.