Je pa član uprave Hita Uroš Kravos včeraj ponovil, da so stavkovne zahteve novogoriške enote SIDS po ocenah uprave neutemeljene, napovedana stavka pa bi bila neupravičena. Napovedano stavko v sedanjih okoliščinah poslovanja družbe je označil za neodgovorno in škodljivo potezo, ki ogroža podjetje in življenje na Goriškem.

Kravos je še dodal, da sindikat igralničarjev stavko napoveduje v času, ko se je družba znašla v najtežjem položaju v 25 letih obstoja, ko so se začeli kazati prvi pozitivni rezultati uresničevanja akcijskega načrta in ko je v javnosti obravnava državne strategije, ki je sila neugodna za Hitove igralnice. Za nameček pa stavko prav ta konec tedna napovedujejo tudi igralničarji v Benetkah. "Skrbita nas raven komuniciranja sindikata SIDS in njihovo prizadevanje za ohranitev nelegalnih privilegijev, ki so bili plod zlatih Hitovih let. S svojimi izjavami diskriminirajo vse ostale zaposlene," so še poudarili na tiskovni konferenci, ki sta se je poleg Kravose udeležila tudi Tomaž Repinc, direktor igralništva, in delavski direktor Marjan Zahar s sodelavci.

Kot smo poročali včeraj, je predsednik SIDS Iztok Černigoj med stavkovnimi zahtevami izpostavil delitev napitnine, zamrznitev faktorja organizacijske enote za igralništvo do sprejetja novega plačnega sistem, zahtevo za podaljšanje veljavnosti starega delovnega časa, pa domnevno kršenje stavkovnega dogovora z lanskega decembra, neplačevanje drugega pokojninskega stebra in nezgodnega zavarovanja, prerazporejanje zaposlenih in razpored delovnega časa za posameznega zaposlenega.

"V novem zakonu so določene spremembe glede napitnine. Ker na delitev ne vplivajo samo zaposleni na mizah, hočemo v ta krog vključiti čim več zaposlenih. Vsako leto se z napitninami zbere 12 milijonov evrov. Povprečna bruto plača v Hitu je 2430 evrov, na igralnih mizah pa 2843 evrov, se pravi, da krepko presegamo slovensko povprečje (2178 evrov). Strošek plač v lanskem letu je bil v celotnih prihodkih 38-odstoten, letos pa smo že presegli 41,5 odstotka. Predlagali smo progresivno znižanje plač za 5,9 odstotka, ker tako ne bi posegli v plače tistih, ki imajo 1200 evrov bruto z vsemi dodatki," je še povedal Uroš Kravos.

Stavka, ki jo napoveduje SIDS, lahko povzroči aktiviranje socialne bombe na širšem goriškem območju. Dodatno grožnjo Hitu pa predstavlja tudi aktiviranje 56.000 igralnih avtomatov v Italiji avgusta letos, kar lahko primerjamo s 50 takšnimi igralniškimi saloni, kot jih ima Hit v Perli.

jani.alic@dnevnik.si