V sredo je nameraval oditi v Amsterdam, poln optimizma ob odlični pripravljenosti, potem ko je skupaj s klubskima kolegoma Bonnafondom in Turpinom z bivanjem v svoji višinski hiši Vili Triglav na Pokljuki naredil zadnje odlične priprave.

Že dopoldne je italijanska Gazzetta poročala, da obstaja možnost, da bo UCI prepovedala nastopati petim, mogoče osmim kolesarjem. Eden od njih naj bi bil Slovenec, dva Italijana, dva Španca, Rus. Predsednik UCI Pat McQuaid je včeraj namignil, da je bila peščica kolesarjev pozvana, naj pojasni nenormalne vrednosti krvi strokovnjakom, ki proučujejo parametre za biološki potni list. "Edini razlog tega je, da odkrijemo morebitno zlorabo dopinga," je dejal McQuaid. Imen ni razkril, naj bi jih pa po njegovem izvedeli zaradi objave ekip za Giro. Prvo ime je bil Franco Pellizotti, lani najboljši hribolazec na Touru, tretji na Giru.

Na štartu ne bo nikogar. "Izvedel sem pred pol ure," je dejal ob 17 uri. "Pozneje kot vsi ostali. Bil sem v Ljubljani, da nakupim energijske gele za Giro, pa so me že klicali, a nisem vedel nič. Ko sem prišel domov, sem imel obvestilo UCI na elektronskem naslovu. To ni način," je razlagal podpisanemu, prvemu novinarju, ki ga je poklical po najbolj žalostni novici kariere.

UCI se naslanja na dopinške kontrole iz leta 2009. "Lani spomladi sem bil bolan. Prav na rojstni dan hčerke Klare 19. aprila sem imel nenapovedano dopinško kontrolo in test je bil z nizkim hematokritom. To naj bi bilo tisto, kar naj bi pojasnjeval. Že okoliščine so take, da bi se zlahka izognil kontroli, če bi delal kaj narobe. Bil sem v porodnišnici, pa sem se vseeno odzval (oče ga je poklical v porodnišnico, ker je ob hiši opazil ljudi, med njimi pa prepoznal dopinške inšpektorje, op. p.). Po tistem sem glede na obvestilo UCI, naj pojasnim neobičajne vrednosti, že naslednji dan po pozivu na UCI poslal popolno zdravniško dokumentacijo. Certifikat slovenskega zdravnika. A to, kot da niso upoštevali. Ne vem, kaj naj bi drugače ali še kaj drugače dokazoval. Tega preprosto niso upoštevali," je bil razočaran nad sistemom dela UCI. "Svinjarija, ni kaj. Če na podlagi takih stvari delajo biološki potni list, potem… Dokazal bom, da delajo narobe," je razlagal in potem dodal, da je včeraj naredil zadnji trening - v karieri. "Nimam drugih besed."

Zanj bi dali roko v ogenj. Vedno je veljal za tistega, ki mu je vse pomenil le trening in znova trening. S sistemom treninga z uporabo višinskih razmer, ima jo tako doma v Besnici kot na Pokljuki, je izpilil vadbo na izredno visoko raven. Da bi bil Valjavec vpleten v doping, se je zdelo nemogoče. Njegove krvne vrednosti pa so bile zelo visoke, kot tudi dosežki. To je očitno UCI šlo v nos. Valjavec je bil po virih nekaterih belgijskih medijev že pod dodatnim drobnogledom po Touru 2008, kar smo tedaj v Dnevniku že pisali. To je, predvsem naslov članka, tedaj zameril, češ da pošten ne more biti vpleten v ničesar. Tudi tokrat UCI v sporočilu za javnost trdi, da so potencialno nedolžni. Postopek o prekršku o domnevnem dopingu pa je sprožen.