Za vse tri kolesarje velja domneva nedolžnosti, dokler ne bo sprejeta konča odločitev. UCI zaradi pravil svetovnega protidopinškega kodeksa zaenkrat ne more razkriti nobenih dodatnih informacij, vsem trem kolesarjem pa je "zaradi očitnih kršitev dopinških pravil" do nadaljnjega prepovedala nastopiti na mednarodnih tekmovanjih.

"Pellizotti ne bo mogel nastopiti na dirki po Italiji zaradi nenavadnih vrednosti v biološkem potnem listu. Anomalije v potnem listu bo moral pojasniti, zaenkrat pa ga ne bomo kaznovali," je v zvezi s Pellizottijem, najboljšim gorskim kolesarjem lanskega Toura in lani tretjim v skupnem seštevku največje dirke na Apeninskem polotoku, dejal predsednik italijanske kolesarske zveze Renato Di Rocco. Omenjene tri kolesarje bodo zanesljivo začasno suspendirale njihove ekipe, ki v nasprotnem primeru tvegajo izključitev iz drugih dirk.

"Sem brez besed. To vem že od začetka marca. Vsekakor sem prepričan le v eno. Vse, kar bom še poskušal, je, da operem svoje ime in ime kluba ter da dokažem, da je bila to velika pomota. To mi ni pokvarilo le letošnjih načrtov, ampak načrte mojega življenja. Ampak temu se bo treba pač prilagoditi in iti drugo pot naprej," je v eni prvih izjav po razkritju odločitve UCI povedal 33-letni Valjavec, ki bi moral konec tedna nastopiti na Giru, katerega je lani končal na devetem mestu.

Eden najboljših slovenskih kolesarjev trdi, da je bil v lanski sezoni sem bil večji del sezone bolan in imel posledično zelo nizek hematokrit. "Pravila so prav smešna. Na nenapovedani kontroli sem imel prenizek hematokrit in zaradi tega sem sumljiv in zaradi tega sem tudi kriv. Predlagam, da gre vsak sam desetkrat na leto kontrolirati kri in nato potegne krivuljo, pa bo videl kakšne variacije obstajajo. To bom dokazal tudi na sodišču," je še dejal kolesar, ki se po razkritju odločitve UCI ni skril pred mediji.

Valjavec pravi, da je imel o svojih lanskih zdravstvenih težavah zdravniško potrdilo, a zdravnik v ekipi tega ni posredoval na Mednarodno kolesarsko zvezo, ki je nato pričela postopek. "Ne morem verjeti, kako je mogoče, da sistem ne deluje ter kako je mogoče, da se to lahko zgodi. Tudi, ko so me 19. aprila prišli kontrolirati na dom, je bil narejenih kup proceduralnih napak. V predhodnem poročilu sem točno navedel, da bom doma med 18. in 19. uro zvečer. Ravno tega dne sem bil ponoči v porodnišnici prisoten pri rojstvu hčerke Klare, tako da sem imel izklopljen telefon. Pravila so takšna, da bi morali kontrolorji priti v tem časovnem obdobju. Ker me ni bilo, bi moral avtomatično dobiti rumen karton in zadeva bi bila končana. Ker sem bil v porodnišnici, sem kasneje vrnil klic in kontrolorje povabil, da so vseeno opravili kontrolo. Dejstvo je, da če bi karkoli prikrival, bi bilo boljše, da dobim rumen karton. Nisem tako neumen, tako da resnično ne morem verjeti, kako se lahko to dogaja. Dejstvo je, da sem žrtveno jagnje. Šele danes sem dobil sporočilo z UCI, da bodo predlagali uvedbo postopka zoper mene," je za spletno stran Sportal povedal Valjavec, ki je bil nekaj dni pred začetkom italijanskega Gira v izredni formi, saj je v nedeljo postavil najboljši čas v karieri ob vzponu na Krvavec.