Ni še uradno, toda le čudež lahko prepreči, da Slovenije ne bi zapustil kanadski trener Glenn Hoag, ki se mu z vodstvom ACH Volleyja ni uspelo dogovoriti o podaljšanju pogodbe. Ta mu je potekla včeraj ob koncu tekme za tretje mesto, Kanadčanu pa je cena po letošnjih dosežkih močno narasla in snubcev mu ne manjka. Želijo ga številna italijanska moštva, v zadnjem času so zanimanje pokazali tudi kolektivi iz turške lige, a Hoaga delo v novem klubu ne zanima, saj se bo povsem posvetil kanadski reprezentanci. Poleg dela s člansko selekcijo bo vodil tudi številne druge projekte, ki so povezani z mlajšimi selekcijami in z delom na univerzah.

Zdi se, da bo po razhodu na slabšem ostal predvsem najboljši slovenski odbojkarski klub. Hoagova filozofija dela je precej specifična in pride najbolj do izraza, ko vodi mlajše igralce. In ravno to bo dobil v roke pri kanadski reprezentanci. Nekoliko drugače je s slovenskimi prvaki. Ekipa je zasnovana na mladih slovenskih igralcih, ki imajo po večini še vsi veljavne pogodbe, ob imenovanju novega trenerja pa bo navzoče tveganje, da mu ne bo uspelo tako suvereno voditi talentiranega blejskega moštva, kot je to uspevalo kanadskemu strategu.

S Hoagom ali brez, minimalni cilji najboljšega slovenskega kluba morajo biti v prihodnosti še naprej enaki, kot so bili v zadnjih dveh letih - preboj do izločilnih bojev v ligi prvakov. Le tako bodo lahko obdržali stabilnost in evropsko konkurenčnost, vse drugo pa je v veliki meri odvisno od trenutnega navdiha in malce sreče. Ko gre tekmovanje enkrat na izpadanje, je lahko usoden že en slab dan ali pa neugoden žreb. Blejci bi lahko letos že v zgodnejši fazi dobili za nasprotnika nepremagljivi Trentino, s čimer bi final four ostal le pobožna želja. ACH verjetno nikoli ne bo imel tako vrhunskega moštva, da bo lahko zagotovo ciljal med najboljše štiri v Evropi, ob rednem uvrščanju v končnico lige prvakov pa se mu bo verjetno še kdaj vse poklopilo v enaki meri kot letos.