Sporazum zajema prestrukturiranje dolga do bank, povečanje kapitala družbe s svežim kapitalom, konverzije obveznosti družbe v kapital ter delne odpise in popuste obveznosti do dobaviteljev, so sporočili iz Vegrada. Sporazum določa tudi ukrepe, povezane s strateškimi projekti, rednim poslovanjem, zniževanjem stroškov poslovanja ter kadrovskim prestrukturiranjem v skupini Vegrad.

Uprava in nadzorni svet menita, da predvideni ukrepi poslovnega in finančnega prestrukturiranja iz sporazuma upoštevajo interese vseh deležnikov ter zagotavljajo pogoje za prihodnje uspešno poslovanje družbe Vegrad, so še navedli v velenjskem gradbenem podjetju, kjer podrobnosti sporazuma ne navajajo, pristojni pa so zaenkrat za dodatna pojasnila nedosegljivi.

Kot je pred sejo povedal prvi nadzornik Klemen Boštjančič, Vegrad potrebuje od pet do 10 milijonov evrov svežega denarja. Državna Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP), ki ima v lasti 29 odstotkov Vegrada, naj bi bila pri dokapitalizaciji pripravljena sodelovati sorazmerno s svojim lastniškim deležem, večji del vloženih sredstev pa bi tako odpadel na družbo pooblaščenko Vegrad Naložbe, ki ima v lasti skoraj 57 odstotkov Vegrada, in ki bi morala v podjetje vložiti okoli šest milijonov evrov. Kot omenjeno, pa zaenkrat še ni znano, kaj dejansko predvideva sporazum.

Nadzorniki naj bi se, kot je pred sejo napovedal Boštjančič, na današnji seji v Velenju seznanili tudi s tekočim poslovanjem in dopolnjenim poslovnim načrtom družbe za letos. Vegrad, ki je lani ustvaril okoli 162 milijonov evrov čistega prihodka od prodaje, za letos načrtuje tretjino nižjo realizacijo. Zaradi tega naj bi, kot je pred časom napovedala direktorica družbe Hilda Tovšak, tudi zmanjšali število zaposlenih s 1700 na okoli tisoč.

Zaradi likvidnostnih težav, s katerimi se sooča Vegrad, so motena izplačila plač. Predsednik podjetniškega sindikata Samo Mastnak, ki se že več dni ne odziva na klice, je pred tednom dni dejal, da bodo zaposleni 3. maja stavkali, če do danes ne bodo prejeli plač za marec. Po neuradnih informacijah naj bi zaposleni v tem tednu dobili del plač, ali bodo v ponedeljek stavkali, pa ni znano.

Prav tako so za informacije v zvezi s tem nedosegljivi pristojni v režiji velenjskega podjetja. Iz podjetja so za STA sporočili le, da danes žal informacij v zvezi s plačami ne morejo posredovati.

Sindikat v Vegradu je dvourno opozorilno stavko že napovedal za 20. april, a je pred tem z vodstvom družbe dosegel dogovor o izplačilih, ki pa ga vodstvo družbe že pri prvem dogovorjenem roku za izplačila marčevskih plač ni izpolnilo.

Glede lanskih še neporavnanih obveznosti podjetja do zaposleni sta se strani takrat dogovorili, da jih bo podjetje poravnalo v več delih v obdobju od konca maja do konca oktobra letos, vključno z letošnjim regresom, za katerega bodo točni rok določili na pogovorih v maju.