Število brezposelnih je poskočilo za 280.200 na 4,61 milijona oseb, kar je več kot v Nemčiji, ki ima dvakrat več prebivalcev kot Španija. Stopnja brezposelnosti se je tako zvišala na 20,05 odstotka, medtem ko je bila v zadnjem lanskem četrtletju 18,83-odstotna, brezposelnih pa je bilo 4,3 milijona prebivalcev.

Španska ministrica za gospodarstvo Elena Salgado je ob tem priznala, da so podatki o stopnji brezposelnosti "resni", vendar naj bi se rast brezposelnosti upočasnila.

Španija se sicer od konca leta 2008 spopada s propadanjem svoje gradbene industrije. Ima najvišjo stopnjo brezposelnosti v območju evra in po podatkih evropskega statističnega urada "prispeva" polovico izgubljenih delovnih mest v regiji v zadnjih dveh letih.

Vodilna svetovna bonitetna agencija Standard&Poor's (S&P) je sicer v sredo znižala oceno za dolgoročni državni dolg Španije z AA+ na AA, oceno za kratkoročni dolg pa je ohranila pri A-1. Obeti za državni dolg četrtega največjega gospodarstva v območju evra so negativni, kar pomeni, da je možnost nadaljnjega znižanja ocene večja kot prej.

S&P je ob odločitvi zapisal, da Španijo najverjetneje čaka podaljšano obdobje šibke gospodarske rasti, kar bo imelo negativne posledice za javne finance.

Vlada premiera Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera je zato že napovedala nove varčevalne ukrepe za izboljšanje gospodarskih razmer v državi. Zmanjšati nameravajo število javnih služb za 29 na 77 in ukiniti 32 položajev visokih predstavnikov na ministrstvih.