Predsednik uprave Novolesa Rok Barbič je povedal, da bo 1,55 milijona evrov dokapitalizacije v obliki konverzije terjatev v lastništvo, preostali del pa v obliki denarnih vložkov. "Plačila naj bi bila izvedena v dobrih petnajstih dneh. Glede na to, da so bile odločitve izglasovane s kar 97-odstotno večino, verjamem, da nihče od delničarjev ne bo snedel besede." Prvotni predlog uprave za dokapitalizacijo je bil sicer nekoliko drugačen, vendar ga je uprava umaknila, saj je bil predlog PDP po Barbičevih besedah pravzaprav skupen predlog velikih lastnikov Novolesa, poleg PDP (ta je v lasti države) še Gozdnega gospodarstva (GG) Novo mesto in družbe Gozd Ljubljana. Oba bosta bosta sodelovala pri dokapitalizaciji s stvarnimi vložki tako, da bo GG v lastništvo pretvoril del terjatev v višini 1,19 milijona evrov, Gozd Ljubljana pa 360.000 evrov.

"Z izglasovano dokapitalizacijo popravljamo tudi kapitalsko ustreznost družbe. Lansko leto je bilo namreč zaradi drastičnega padca prihodkov slabo, zamujali smo s projektom centralizacije, imamo tudi zajeten dolg do slovenskih bank. Z bankami smo že načeli vprašanje o aneksu k obstoječemu sporazumu, tako jih naprošamo za prolongacijo začetka odplačevanja glavnic s 1. januarjem 2011. Načelno soglasje je bilo podano, tako da mislim, da nam bodo banke tudi vnaprej stale ob strani," dodaja Barbič.

Z lanskim dezinvestiranjem so dolg do bank zmanjšali za 17 odstotkov na skupno 14 milijonov evrov, poleg tega imajo še za 12 milijonov kratkoročnih obveznosti. Lastniki so tudi pooblastili upravo, da se v naslednjem letu brez potrebnega dodatnega pooblastila bodisi pogovarja z obstoječimi upniki za konverzijo njihovih terjatev v lastništvo bodisi pridobi kakšnega novega investitorja.

Prihodki Novolesa so lani v primerjavi s predhodnim letom padli za skoraj tretjino na dobrih 20 milijonov evrov. Krovna delniška družba je leto končala z 2,5 milijona evrov izgube, skupina pa s 4 milijoni evrov, od tega je 1,3 milijona evrov obresti za dolgove iz naslova posojil. "Tekoče poslovanje je bolje. Primerjava naročil za april, maj in prvo polovico junija z lanskimi kaže 18 odstotkov več naročil, tako da smo zaposlene, ki so bili v ukrepu čakanja na delo, že poklicali nazaj v službo." Pridobili so nekaj novih kupcev na nemškem, italijanskem, francoskem in avstrijskem trgu, precej delajo tudi na projektih inženiringa. Tako v tem času opremljajo dva hotela v Veliki Britaniji, enega v Bruslju, kandidirajo pa še za en večji hotel v Nemčiji, je povedal Barbič.

dranaga.stankovic@dnevnik.si