Pravilo številka ena: svojemu ognju določite mejo. To ne pomeni nič drugega kot to, da morate kurišče obdati z negorljivim materialom. Pesek, kamni, zemlja, take stvari. Ogenj je v končni fazi po obnašanju precej podoben majhnemu otroku - če mu ne določite meje, do katere sme, bo silil čez. Tega pa nočemo.

Pravilo številka dve: svojega ognja ne silite preko njegovih naravnih meja. Torej nobenih vnetljivih tekočin, eksplozivnih sredstev ali materialov, ki ob gorenju povzročajo močan dim in strupene pline. Če se boste zavili v oblak temnega dima, bo s prvomajsko romantiko kaj kmalu konec. Da o škodljivosti dima za vse, kar leze in kar gre, sploh ne začnemo.

Pravilo številka tri: lokacija! Lokacija! Lokacija! Da, natanko tako, kot ves čas ponavljajo poslovneži. Lokacija je ključna. Tudi ali predvsem pri kresu. Precej preprosto: nikoli v bližini gozda ali naselja.

Pravilo številka štiri: če piha, jo popihajte. Ampak najprej pogasite ogenj in ga zasujte s peskom, seveda! Ob močnem vetru lahko na kresovanje kar pozabite. Ogenj in veter - slaba kombinacija.

Pravilo številka pet: na javnih prireditvah boste potrebovali nekaj profesionalne pomoči, tako imenovano požarno stražo. To lahko zagotovijo le gasilci, ki budno spremljajo dogajanje. Tako ali drugače pa velja: najmanj en par oči vedno na ognju.

In še - pravilo številka šest: vedeti zakaj. Če ravno ne sodite med junake, ki kurijo kar vsepovprek in zato "ker je fino, ko gori", potem gotovo veste, da se s prižiganjem kresa na predvečer prvega maja spominjamo leta 1886, ko so delavske organizacije z izgredom na trgu Haymarket v Chicagu zahtevale več delavskih pravic, med drugim tudi 8-urni delavnik. Ta dan smo obeležili kot praznik dela, pred več kot stotimi leti pa so prvi kres v Ljubljani prižgale delavke Tobačne tovarne.

Zdaj smo opremljeni za enega morda najlepših družabnih dogodkov, ki v sebi nosi noto spomina. In ker si želite lepih spominov tudi na samo kresovanje, nikar ne pozabite: izmed vseh petih elementov (kovina, voda, les, ogenj, prst), iz katerih je - če gre verjeti starodavnim Kitajcem - sestavljeno vse v vesolju, si najmanj želite napačnega upravljanja prav z ognjem.