Po prvotnem načrtu bi morali biti odbojkarji Bleda že na počitnicah. A usoda je hotela drugače. Tragična letalska nesreča, v kateri je umrl poljski predsednik in praktično vsa poljska politična elita, je preprečila, da se bi najboljše štiri evropske ekipe v Lodžu borile za naslov evropskega prvaka po načrtovanem urniku, pred 14 dnevi. Se bodo pa ACH Volley, Trentino, Skra Belchatow in Dinamo Moskva za naslov letošnjega zmagovalca lige prvakov merili ta konec tedna, v soboto bodo najprej gostitelji igrali proti Rusom, ob 19.45 uri pa se bodo slovenski prvaki udarili z aktualnimi evropskimi in svetovnimi prvaki, igralci Trentina, ki so Blejce v lanski sezoni lige prvakov dvakrat dokaj zanesljivo premagali.

Za razliko od slovenskih igralcev je za Italijane podaljšanje evropske sezone težko. Nekaj časa so celo razmišljali, da zaradi neugodnega termina nastop odpovejo, toda igralci so prepričali vodstvo kluba, da vendarle nastopijo, pa čeprav imajo zgoščen urnik tekem, še vedno se namreč borijo za naslov italijanskega prvaka. V zadnjem času so Italijani sicer kazali zelo spremenljive predstave, a so v četrti tekmi polfinala državnega prvenstva vendarle ugnali Macerato (v ligi prvakov so jo izločili Blejci) in si zagotovili nastop v finalu.

V polfinalu turnirja v Lodžu bodo nesporni favoriti, kar pa slovenske prvake ne obremenjuje. Dobro se zavedajo, da nimajo česa izgubiti, kajti v letošnji sezoni so samo presegli cilje, ki so si jih zastavili. Postali so slovenski pokalni prvaki, zmagovalci srednjeevropske lige, uvrstili so se na turnir najboljših štirih evropskih moštev, minulo soboto pa so v državnem prvenstvu osvojili svojo sedmo "zvezdico". Po gladkem uspehu proti Salonitu jim je trener Glenn Hoag privoščil dva dneva počitka, nato pa so se začeli pripravljati na Trentino oziroma na morebitnega tekmeca v finalu oziroma v boju za tretje mesto.

"Nova pot v Lodž nam ni v breme. Mogoče je za nas celo bolje, da je turnir v tem terminu. Tekmeci igrajo še v njihovih državnih prvenstvih, mi pa smo svoje delo na domačih igriščih opravili. Lahko bomo povsem sproščeni, saj smo vse svoje letošnje cilje že presegli. Na Trentino se bomo zagotovo dobro pripravili. Zadovoljni bi bili z osvojitvijo niza, če pa se bo ponudila možnost za kaj več, pa jo bomo zagotovo poskušali izkoristiti. Za to pa bomo morali vsaj ponoviti dobro igro s finala slovenskega prvenstva, najbrž pa bo potrebno še kaj več. Smo malo utrujeni, a vseeno dobro pripravljeni," je dejal kapetan ekipe Andrej Flajs.

Podobno razmišlja tudi trener Hoag: "Tokrat je povsem drugačen občutek kot prvič. Prej je vse potekalo po planu. Prvi krog, drugi krog in tako naprej, potem priprave na sklepni turnir, vse ekipe so bile že popolnoma osredotočene na polfinale, nato pa se je zgodila tragedija in vse se začenja znova. Naš cilj je, da odigramo dve dobri tekmi. Ekipa bo še zadnjič skupaj v tej sestavi in vsi si želimo, da zaključimo sezono čim bolje. Imam občutek, da je ekipa celo boljše pripravljena kot prvič in sigurno bo v Lodžu zanimivo. V zadnjem tednu nismo mogli veliko popraviti, upamo samo, da bo forma ostala na enaki ravni, kot je bila v finalu državnega prvenstva."

Blejci so na Poljsko odpotovali danes, zvečer bodo v dvorani Atlas že trenirali. V sredo so v Radovljici opravili trening, po televiziji so si skupno ogledali tudi zadnjo tekmo finala ženskega državnega prvenstva ter si privoščili piknik, ki naj bi prispeval k še boljšemu vzdušju v moštvu. V svoji dvorani so trenirali tudi danes dopoldne, nato pa so prek Dunaja odpotovali na Poljsko.