Oman je v pogovoru za tednik med drugim ocenil delovanje aktualne vlade. Poudaril je, da premier Borut Pahor niti ni tako slab, ampak "ta druščina je nekaj posebnega, je nekaj čudnega". "Vsi izhajajo iz istih korenin, iz partije. Zakaj se ne morejo razumeti, pa mi ni jasno," je dejal Oman. SD naj bi bili socialdemokrati, a Oman opozorja, da so še pred nekaj desetletji komunistični propagandisti zmerjali socialdemokrate kot izdajalce interesov delavskega razreda.

Ocenil je, da je država za časa vlade Janeza Janše delovala in da je bil red, "danes pa se ne ve nič". Oman se tudi sprašuje, koliko ima Pahor sploh avtoritete v tej vladi. "Vseskozi ga skušajo spodnesti, hkrati pa se zavedajo, da bi brez njega težko vladali," je pojasnil.

Ali bo aktualna vlada zdržala do konca mandata, je po mnenju Omana odvisno od Pahorja. Če se bo odločil, da bo vztrajal do konca, bo vztrajal in bodo čez dve leti redne volitve. Predčasne volitve pa bi bile izvedljive v primeru njegovega odstopa, je dejal.

Na vprašanje, ali bi na predčasnih volitvah prišlo do preobrata, je Oman odvrnil, da vsekakor pričakuje, da bo na prihodnjih volitvah zmagal Janša. "To je logika stvari. Je pa dobro, da se oblast menja, saj se vsaka oblast po določenem času pokvari," je poudaril. Sicer pa meni, da sta za eno oblast dovolj dva mandata, potem pa so potrebne spremembe.

O imenovanju ene od ljubljanskih cest po Titu ter odlikovanju nekdanjega šefa Udbe Tomaža Ertla je Oman dejal, da je najmanj, kar je treba reči, da je to neokusno. "Ne vem, ali lahko pričakujemo, da se bo v Rimu sedaj pojavila Via Mussollini ali v Berlinu Adolf Hitler Platz," je povedal.

Glede predloga zakona, ki predvideva, da bi tudi istospolni partnerji lahko posvojili otroka, pa Oman meni, da gre za "neke vrste deviacijo". Družina je po njegovih besedah skupnost moža in žene, seveda z otroki; če jih po naravi ne moreta imeti, jih imata pravico posvojiti. "Istospolni partnerji, to ni družina. Nihče jim pa ne brani, da živijo skupaj, če želijo biti skupaj, samo to ni družina. To je deviacija," je prepričan Ivan Oman.