Bojazni, da po eksploziji na naftni ploščadi pred obalo ameriške zvezne države Louisiana grozi okoljska katastrofa, ki je nato prejšnji teden potonila, pa je še podkrepila ugotovitev, da so strokovnjaki našli novo luknjo na ploščadi, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Strokovnjaki so že večkrat skušali zaustaviti odtekanje nafte, a brez uspeha. V Louisiani pa se bojijo, da bi utegnil naftni madež še danes doseči obalo te ameriške zvezne države, saj naj bi bil od obale oddaljen le še 32 kilometrov.

Oblasti so zvezno vlado v Washingtonu tako že zaprosile za nujno pomoč. Guverner Bobby Jindal pa se je o tem pogovarjal z ameriško ministrico za domovinsko varnost Janet Napolitano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na območju sicer že več dni poteka akcija, s katero skušajo preprečiti obsežno onesnaženje obale ne samo v Louisiani, temveč tudi v zveznih državah Alabama in Mississippi. Pripadniki obalne straže pa so v sredo med drugim začeli tudi nadzorovano sežiganje nafte.

Eksplozija je na ploščadi odjeknila pred približno tednom dni, nato pa ji je sledil še požar. Pri tem je bilo ranjenih 17 ljudi, enajst delavcev pa še pogrešajo. Obalna straža je sporočila, da praktično ni več možnosti, da bi katerega od pogrešanih še našli živega.

Na naftni ploščadi podjetja Transocean, kakih 80 kilometrov od obale Louisiane, je v času eksplozije delalo 126 delavcev, večini pa se je uspelo rešiti z goreče ploščadi.