Revizor je namreč upravi priporočil, naj odpiše celotno 13,6-milijonsko terjatev do Maksime Holdinga (prek FB Investicij v večinski lasti Igorja Bavčarja), kar je izgubo NFD Holdinga še dodatno poglobilo, je razvidno iz včeraj objavljenega letnega poročila. NFD Holding je moral sicer lani oblikovati za kar 29 milijonov evrov oslabitev in odpisov, v zadnjih dveh letih pa že skoraj 100 milijonov evrov. Samo naložbo v Istrabenz je moral NFD Holding lani slabiti za dodatnih 12 milijonov evrov, delež v Slavonskem zaprtem investicijskem skladu pa za 1,5 milijona evrov. Spomnimo, da je četrtinski delež Slavonskega zaprtega sklada NFD Holdingu prodala kar njegova največja lastnica, družba Maksima Invest, ki je za paket delnic iztržila 5,3 milijona evrov (na borzi je bil delež vreden okoli štiri milijone evrov). Lani je moral NFD Holding oblikovati tudi za 2,4 oziroma 4,2 milijona evrov trajnih slabitev svojega deleža v Muri in družbi Oddus, ki je nastala z oddelitvijo od družbe za upravljanje NFD.

Tako ne preseneča, da se je kapital NFD Holdinga lani znižal na le 80,6 milijona evrov. Istočasno je NFD Holding za okoli 23 milijonov evrov zmanjšal tudi finančne obveznosti, ki jih je bilo konec minulega leta za 77 milijonov evrov. Največja posojilodajalka NFD Holdinga je konec minulega leta postala Sava, ki je NFD Holdingu posodila kar 42,3 milijona evrov. Za zavarovanje svojih posojil je moral NFD Holding zastaviti za kar 107 milijonov evrov naložb, med drugim deleže v Savi, Etolu, Istrabenzu, Finetolu, Melaminu, Krki, Petrolu, Maksimi Invest, Hotelih Bernardin, Termah Maribor in Ljubljanskih Mlekarnah.

Za katere naložbe je imel NFD Holding sklenjene nakupne opcije, iz letnega poročila ni razvidno, je pa bilo konec leta teh pogodb za 26,9 milijona evrov.

matjaz.polanic@dnevnik.si