Glasno odmeva zvok roga po ulicah Hermanusa. In videti je, da je to prav tisto, na kar naj bi čakali turisti v restavracijah v pristanišču Capetowna. Vsi začnejo vleči iz svojih potovalnih torbic daljnoglede ter kamere in fotoaparate. Potem pa se že pojavi v bližini moški, ki vedno znova oddaja glasni signal svoji okolici. Z roko začne kazati na čisto določeno točko v zalivu. Zdaj že vsi vidijo dva kita, ki sta se v bližini obale pojavila iz vode Atlantika.

Whale Watching - opazovanje kitov od konca maja do konca novembra je eno največjih naravnih doživetij v Južni Afriki. In mestece Hermanus, približno 120 kilometrov jugovzhodno od Capetowna, je verjetno edini kraj na svetu, ki si lahko privošči lastnega "Oznanjevalca kitov", ki obiskovalce opozarja, ko se pojavijo kiti.

Kmalu bo tukaj vladal kralj nogomet

Južna Afrika je dežela svetovnega nogometnega prvenstva 2010. Od 11. junija do 11. julija se bodo nogometni ljubitelji z vsega sveta zbrali v devetih mestih - med njimi so Capetown, Johannesburg, Durban, Port Elizabeth in Pretorija - in si pri tem ogledali tudi številne turistične zanimivosti.

Polet iz Frankfurta v Capetown na drugo stran globusa traja okoli 12 ur, vožnja s taksijem z letališča v mesto pa še dobre pol ure. Pogled na številna, prav zdaj vijoličasto cvetoča drevesa Jacaranda tako še poživi dobro počitniško vzdušje.

Običajno turistom mesto najprej razkažejo iz avtobusa. Najpomembnejše zanimivosti so Grad dobrega upanja (leta 1667 zgrajena rezidenca prvih guvernerjev), viktorijanska zgradba City Halla, katedrala Sv. Jurija in Grande Parade, velikanski trg s slikovitimi tržnicami.

Turiste potem odpeljejo tudi v vrtove Kirstenboscha. To je eden največjih botaničnih vrtov na svetu. Tukaj cvetijo poleg 20.000 vrst rastlin tudi številne inačice protej, južnoafriške nacionalne rože.

Zvečer se je treba odpraviti na pohajkovanje po Albert & Victoria Waterfrontu. potem pa zaviti v kakšno prijetno tradicionalno restavracijo na Long Streetu in si privoščiti neverjetno nežen nojev zrezek.

Sloves dobre vinske dežele

Seveda je vsekakor treba poskusiti tudi njihove vinske kapljice. Vzhodno od Capetowna je območje vinskih trt in vinarn. Na vsak način obiščite tudi Stellenbosch z njegovimi belimi, v nizozemskem stilu zgrajenimi gospodarskimi hišami in očarljivi Franschoek, staro hugenotsko naselje, ki še danes deluje kot košček Francije, preseljen na jug Afrike.

Obvezen je seveda obisk na omenjenega mesteca Hermanus, iz katerega je mogoče opazovati kite v naravi. Obiskovalci Južne Afrike imajo sicer na voljo kar petdeset naravnih parkov in parkov z divjimi živalmi. Odločitev, katerega obiskati, je zato skoraj vedno dokaj težka. Daleč največji živalski rezervat je svetovno znani Krügerjev nacionalni park, kjer imate še največ možnosti, da boste res v naravi srečali "veliko peterico", torej bizona, slona, leoparda, leva in nosoroga in jih seveda tudi slikali.

V samem Capetownu ne smete zamuditi še enega doživetja: vožnjo po sloviti Champman’s Peak Drive, panoramski cesti, ki je dobesedno vklesana v pečine polotoka na Rtu. Od tam je le še manjši skok do konice dežele, ki so ji portugalski odkritelji pred 500 leti dali ime Rt Dobrega upanja. cc